Πότε θα σταματήσει να φυσά αέρας στη Γη;

Τι γεννά τους ανέμους; Η πιο συχνή απάντηση είναι: οι διαφορές θερμοκρασίας. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρότερος, έτσι ανεβαίνει πιο ψηλά και δίνει τη θέση του στον κρύο αέρα που μπαίνει σε χαμηλότερα ύψη, κοντά στο έδαφος.

Όπως όμως υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες, ίσως τελικά αυτό που γεννά τον... Αίολο να είναι η πύκνωση της υγρασίας, η οποία υγρασία παράγεται στα τροπικά δάση του πλανήτη. Η υγρασία παράγεται από την εξάτμιση των θαλασσών και των νερών και κατά την αναπνοή των φύλλων των δέντρων και των φυτών.

Εάν λοιπόν καταστρέψουμε όλα τα τροπικά δάση, θα πάψει στη Γη να φυσά αέρας αλλά θα χαθεί και η βροχή που δημιουργείται μέσω των σύννεφων που μετακινούν τα ρεύματα αέρα.

Είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι τα δάση ανακυκλώνουν τη βροχή και το νερό μέσω της εξάτμισης και της αναπνοής των φυλλωμάτων. Όμως η προαναφερθείσα θεωρία είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα δάση ευθύνονται και για τους αέρηδες που πνέουν στη Γη και μεταφέρουν την υγρασία από τους ωκεανούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.