Συγκινητικό βίντεο: Δελφίνια διασώζουν ετοιμοθάνατο σύντροφό τους

Ένα συγκινητικό αλλά και διδακτικό βίντεο τράβηξαν επιστήμονες στην Ανατολική Σινική Θάλασσα στα ανοιχτά της Νότιας Κορέας.

Μια ομάδα από δελφίνια κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να σώσει ένα άλλο, ετοιμοθάνατο δελφίνι. Πέντε από τα δελφίνια κολυμπούν πλάι- πλάι φτιάχνοντας μια ζωντανή σχεδία με το σώμα τους ώστε να κρατήσουν τον σύντροφό τους για να μη βουλιάξει.

Και στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει αντίστοιχες κινήσεις “αλληλεγγύης” από κήτη της θάλασσας όπως δελφίνια και φάλαινες.

Ρινοδέλφινα έχουν καταγραφει να σπρώχνουν προς την επιφάνεια νεκρά ή νεογνά δελφίνια, ενώ σε διαφορετικές περιπτώσεις προσπαθούσαν να ερεθίσουν την αναπνευστική τους λειτουργία δαγκώνοντάς τα.

Ωστόσο, στην έρευνα που διενήργησαν Κορεάτες επιστήμονες του Πάρκου του Ινστιτούτου Έρευνας Κητωδών του Ουλσάν στη Νότια Κορέα ήταν η πρώτη που έδειξε δέκα δελφίνια να προσπαθούν να σώσουν ένα άρρωστο μέλος της ομάδας.

Μερικά δελφίνια έφτιαξαν έναν προστατευτικό κύκλο, ενώ τα υπόλοιπα προσπαθούσαν να σώσουν το άρρωστο δελφίνι πιέζοντάς το από κάτω και στα πλάγια.

Το δελφίνι άφησε την τελευταία του πνοή, δείχνοντας σημάδια νεκρικής ακαμψίας, όμως οι σύντροφοί του συνέχισαν να του προσφέρουν βοήθεια.

Τα κητώδη φαίνεται ότι επιδεικνύουν σε ορισμένες περιπτώσεις αλληλεγγύη ακόμα και σε διαφορετικά είδη, όπως δείχνει το παράδειγμα του παραμορφωμένου ρινοδέλφινου που υιοθετήθηκε από φάλαινες φυσητήρες, πιθανότατα διωγμένο από τα μέλη της ίδιας του της φυλής.