Ο ουρανός είναι γεμάτος βακτήρια

Τι κι αν κοιτώντας ψηλά στον ουρανό δεν βλέπουμε τίποτα; Οι αιθέρες είναι γεμάτοι ζωή! Και συγκεκριμένα γεμάτοι μικρόβια! Νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, στην ατμόσφαιρα, σε ύψος 8-15 χιλιομέτρων ζει ένας τεράστιος αριθμός μικροβίων και μικροοργανισμών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, υποδεικνύουν ότι η ζωή στα υψηλά της ατμόσφαιρας είναι πλούσια και διαρκώς μεταβάλλεται. Άλλα από αυτά τα μικρόβια βρίσκονται μόνο παροδικά στον αέρα ενώ άλλα είναι... μόνιμοι κάτοικοι και επιβιώνουν καταναλώνοντας χημικά στοιχεία που περιέχονται στη σύνθεση του αέρα όπως διοξείδιο.

Πολλά από τα μικρόβια που ανακαλύφθηκαν μοιάζουν με αυτά που ζουν στους ωκεανούς, τις λίμνες και τα ποτάμια. Κατά τα περάσματα μεγάλων τυφώνων, η σύσταση της ατμόσφαιρας αλλάζει, κάτι που δείχνει τις σημαντικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και φαινομένων.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι κάποια από τα μικρόβια αυτά είναι παθογόνα, οι επιστήμονες θα έχουν ανακαλύψει ένα νέο τρόπο μετάδοσης ασθενειών που δεν γνώριζαν μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν οι συντάκτες της μελέτης.