Ανακάλυψαν άγνωστη αποικία 9.000 αυτοκρατορικών πιγκουίνων

Μία άγνωστη μέχρι τώρα αποικία περισσότερων από 9.000 αυτοκρατορικών πιγκουίνων κατάφερε να εντοπίσει μία ομάδα ερευνητών στην Ανταρκτική, σε μία συνάντηση που ο αρχηγός της αποστολής χαρακτηρίζει “αξέχαστη”.

Το 2009, εικόνες που είχαν ληφθεί από δορυφόρο στη συγκεκριμένη περιοχή της Ανταρκτικής είχαν δείξει “ίχνη” από πιγκουίνους, όμως κανείς δεν είχε επιβεβαιώσει στην πράξη την ύπαρξη της αποικίας, μέχρι που στις αρχές Δεκεμβρίου η αποστολή, με επικεφαλής τον Αλέν Ιμπέρ, κατάφερε να την εντοπίσει.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με τον Ιμπέρ, το 75% περίπου των πιγκουίνων της αποικίας είναι μωρά, ένα πολύ αισιόδοξο σημάδι, καθώς δείχνει ότι η αποικία αυτή δεν έχει επηρεαστεί, ακόμα τουλάχιστον, από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και παλαιότερα οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι δε θεωρούνταν είδος υπό εξαφάνιση, πλέον η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) θεωρεί ότι ο πληθυσμός τους θα μειωθεί σημαντικά στις τρεις επόμενες γενιές, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Εξάλλου, θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις μεταβολές της θερμοκρασίας και προβλέπεται ότι θα υποφέρουν αν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά δύο επιπλέον βαθμούς Κελσίου, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί το 2052.