Τα τρομακτικότερα τέρατα των θαλασσών

Μοιάζουν σαν να βγήκαν από κάποιο θρίλερ κι όμως... κολυμπούν ανάμεσα μας. Ή μάλλον κάτω από μας, μιας και ζουν σε αρκετά μεγάλα βάθη.

Αυτά είναι τα τρομακτικότερα “τέρατα” των θαλασσών:

Το κόκκινο χταπόδι (Stauroteuthis syrtensis)

Τα πλοκάμια του φωσφορίζουν στα σκοτεινά βάθη των ωκεανών. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο προσελκύει πλανγκτόν για να τραφεί.

Psychrolutes phrictus ή αλλιώς blob

Ζουν σε βάθη κάτω των 2.800 μέτρων κι όμως πολλές φορές σκοτώνονται στα δίχτυα ψαράδων.

Γουρούνια της θάλασσας (genus Scotoplanes)

Ζουν στις θάλασσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πολλά τους πόδια τα βοηθούν να μετακινούνται πολύ πιο γρήγορα από ότι θα περίμενε κανείς.

Ο καρχαρίας δαίμονας (Mitsukurina owstoni)

Ζει στις θάλασσες από την εποχή των δεινοσαύρων! Το μακρύ του ρύγχος τον βοηθά να βρίσκει τροφή στους πυθμένες των ωκεανών.

Το σκουλήκι- προβοσκίδα (Parborlasia corrugatus)

Από πού πήρε το όνομα του είναι προφανές από τη φωτογραφία. Φτάνει σε μήκος τα δυο μέτρα και τρέφεται με γαρίδες.

Το πετρόψαρο (Synanceia verrucosa)

Το τέλειο καμουφλάζ του: κανείς δεν μπορεί να το ξεχωρίσει από μια πέτρα. Είναι όμως ύπουλος εχθρός καθώς είναι το πιο δηλητηριώδες ψάρι στον πλανήτη. Τα 13 αγκάθια του περιέχουν αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει ακόμη και άνθρωπο.

Τεράστια ισόποδα (Bathynomus giganteus)

Είναι από εκείνα τα τέρατα που απειλούν να μας κατασπαράξουν στους εφιάλτες των παιδικών μας χρόνων. Στην πραγματικότητα εγκλωβίζουν με τα πόδια τους τη λεία τους, σε μια θανάσιμη αγκαλιά, και την κατασπαράζουν. Συχνά, επίσης, τρέφονται με πτώματα νεκρών φαλαινών και ψαριών.

Κροσσωτός καρχαρίας (Chlamydoselachus anguineus)

Την ονομασία του την πήρε από την όψη του. Οι επιστήμονες είδαν πρώτη φορά αυτό το θαλάσσιο τέρας το 2007. Έχει περίπου 300 δόντια με τα οποία μπορεί να μασήσει μαλάκια και μικρά ψάρια.