Ζητείται “τολμηρή” γυναίκα για να γεννήσει Νεάντερταλ!

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα , όσο και τρομακτική, προοπτική παρουσιάζει στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο Αμερικανός ειδικός γενετιστής του Χάρβαρντ, George Church. 

Αν και έχουν περάσει 30.000 χρόνια από τότε που υποτίθεται ότι εξαλείφθηκαν οι Νεάντερταλ , οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει στοιχεία του DNA τους , σε απολιθώματα στην Ευρώπη. 

Καθώς το όριο για την εύρεση υπολειμμάτων DNA είναι περίπου 1 εκατ. χρόνια (άρα τα δείγματα των Νεάρντεταλ θεωρούνται "ζωντανά") ο Church επιμένει ότι οι Νεάντερταλ μπορεουν να κλωνοποιηθούν "αν εμφυτεύσουμε το DNA τους σε μία εξαιρετικά περιπετειώδη γυναίκα"! 

"Όπου υπάρχει DNA έχουμε και μία ευκαιρία" επισημαίνει ο γενετιστής στο Der Spiegel. Θεωρητικά, "το DNA θα μπορούσε να εμφυτευτεί σε έμβρυο, που με τη σειρά του θα μπορούσε να εμφυτευτεί σε μήτρα μία πολύ τολμηρής γυναίκας" , αναφέρει συγκεκριμένα ο Church.

Φυσικά όρος είναι ότι η κλωνοποίηση είναι αποδεκτή από την κοινωνία, όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής, αλλά στην Ευρώπη η μέθοδος αυτή απαγορεύεται ακόμη.

Επειδή ο Νεάντερταλ είναι ο πιο κοντινός "συγγενής" του ανθρώπου, ο Church θεωρεί ότι η ανθρωπότητα -σε περίπτωση κλωνοποίησής του- θα κερδίσει σημαντική γνώση. Στη συνέντευξή του ο γενετιστής αναγνωρίζει το ηθικό και νομικό δίλημμα που εμπερικλείει η κλωνοποίηση αλλά σημειώνει ότι "οι νόμοι αλλάζουν. Ρόλος μου είναι να καθορίσω τι είναι τεχνολογικά εφικτό". 

Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis), ή απλά Νεάντερταλ, είναι είδος ανθρωπίδη το οποίο εμφανίστηκε 130.000 χρόνια πριν και υπήρξε μέχρι πριν 35.000 χρόνια. Η ονομασία του προέρχεται από την κοιλάδα Νεάντερταλ της Γερμανίας, όπου το 1856 ανακαλύφθηκαν από εργάτες απολιθωμένα οστά τα οποία αποδόθηκαν στο συγκεκριμένο είδος.