Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αρκτική

Οι μετεωρολόγοι κατέγραψαν στην Αρκτική την υψηλότερη μη φυσιολογική θερμοκρασία, όπου - για πρώτη φορά στα νερά του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού - η απόκλιση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας από τον κανόνα ήταν 7 βαθμοί.

Όπως σημείωσε ο διευθυντής του Ρωσικού Υδρομετεωρολογικού Κέντρου, Ρομάν Βίλφαντ, το 2012 στην Αρκτική καταγράφηκε η μικρότερη έκταση θαλάσσιου πάγου. Αυτή η ανωμαλία εντοπίστηκε στο βόρειο τμήμα της Θάλασσας Κάρσκογιε μεταξύ της Γης του Φρανς–Ιωσήφ και της της Νέας Γης.

Ο Βίλφαντ υπενθύμισε, επίσης, ότι το περασμένο έτος ήταν το πιο θερμό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η απόκλιση από τη μέση ετήσια θερμοκρασία έφθασε τους 2,5 βαθμούς.

Η Αρκτική την τελευταία 30ετία αντιμετωπίζει μείωση της έκτασής της λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το 2009 ήταν μια καλή χρονιά για την Αρκτική, καθώς οι ισχυρές χιονοπτώσεις είχαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η μάζα της. Οι επιστήμονες υποθέτουν πως αν η θερμοκρασία στη Γη ανεβεί κατά 2 °C, η Αρκτική θα εξαφανιστεί. Επίσης, εκφράζονται φόβοι ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αφήσει τον Αρκτικό Ωκεανό χωρίς πάγους μέσα στην επόμενη εικοσαετία, με αποτέλεσμα ίσως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την απειλή ζώων, όπως οι φώκιες και οι πολικές αρκούδες.