Κοράλλια που επιβιώνουν σε βάθος 125 μέτρων!

Μία έκπληξη περίμενε τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο (Great Barrier Reef), έξω από τις ακτές της Αυστραλίας, καθώς τα ρομπότ που έστειλαν στο βυθό εντόπισαν κοράλλια σε βάθος μέχρι και 125 μέτρων, τέσσερις φορές πιο βαθιά απ' όσο μπορούν να φτάσουν οι περισσότεροι δύτες!

Μελετώντας την επίδραση των κλιματικών αλλαγών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάποια είδη κοραλλιών μπορούν να επιβιώσουν και σε πολύ μεγαλύτερα βάθη από αυτά που περίμεναν.

“Είναι ενδιαφέρον. Όταν ξεκινήσαμε την έρευνά μας, εντυπωσιαστήκαμε βλέποντας αρκετά κοράλλια σε βάθος περίπου 60 μέτρων. Ωστόσο, είναι πραγματικά εξωφρενικό να βλέπεις κοράλλια σε διπλάσιο βάθος από αυτό”, σημειώνει ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, Πιμ Μπόνγκερτς, και προσθέτει: “Αν και τα κοράλλια είναι μικρά και σε τέτοιο βάθος αποτελούνται από λίγα μόνο είδη, δείχνουν να υπάρχουν βιώσιμες κοινότητες εκεί κάτω. Τα κοράλλια ήταν προσκολλημένα στην επιφάνεια του βράχου και σίγουρα δεν ήταν μεμονωμένα κοράλλια που έπεσαν σε τέτοιο βάθος. Η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι υπάρχουν κοινότητες κοραλλιών στον Ύφαλο που ζουν σε σημαντικά μεγαλύτερα βάθη από αυτά που θα μπορούσαμε να φανταστούμε”.

Τα ρομπότ κατάφεραν να συγκεντρώσουν κάποια δείγματα από τα ιδιαίτερα ανθεκτικά αυτά κοράλλια, τα οποία οι ερευνητές σκοπεύουν να αναλύσουν, με στόχο να κατανοήσουν πώς καταφέρνουν τα κοράλλια να επιβιώνουν σε τόσο μεγάλο βάθος.