Πρωτοφανής ξηρασία πλήττει τα Δωδεκάνησα

Ανησυχία για την παρατεταμένη ανομβρία στη Ρόδο και σε άλλα νησιά

 Έντονη ανησυχία επικρατεί στο νησί της Ρόδου για την παρατεταμένη ανομβρία και τις συνέπειές της. Ήδη εξετάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις είναι ιδιαιτέρως σοβαρές τόσο στους υδροφόρους ορίζοντες του νησιού όσο και στις καλλιέργειες. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία για το τι θα γίνει.

Ειδικότερα, το νησί της Ρόδου αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου ξηρασία με τεράστιες επιπτώσεις σε κάθε τομέα δραστηριότητας και μάλιστα αυτό το διάστημα η ανομβρία πλήττει τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν αισιοδοξούν για την ποσότητα του λαδιού που θα παράγουν φέτος.

Η ίδια αγωνία διακατέχει και τους παραγωγούς άλλων καλλιεργειών που είναι καταδικασμένοι χωρίς νερό, αλλά και τους κτηνοτρόφους καθώς δεν υπάρχει χλωρίδα για βόσκηση. Χωρίς βλάστηση δεν μπορούν να επιζήσουν τα μελίσσια ούτε και τα θηράματα αλλά και τα είδη του ζωικού βασιλείου που σταδιακά εξαφανίζονται. 

«Στα φράγματα, η στάθμη του νερού έχει κατέβει σε επικίνδυνα επίπεδα και μας κάνει όλους να ανησυχούμε. Αν διαπιστώσουμε ότι χρειάζονται μελέτες ή χρήματα, θα αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την κατάσταση. Και φυσικά στην περίπτωση που μας το ζητήσει ο δήμος και η ΔΕΥΑΡ» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης