Ανοίξαν οι ουρανοί: Κάθε ρεκόρ κατέρριψαν οι κεραυνοί την τελευταία 10ετία!

Καταγράφηκε ο μεγαλύτερος σε διάρκεια κεραυνός αλλά και αυτός που έκανε τη μεγαλύτερη απόσταση

Μια ειδική επιτροπή για τη μελέτη των κεραυνών έχει συστήσει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) και η επιτροπή αυτή κατέγραψε κεραυνούς που ξέσπασαν κι έσπασαν όλα τα ρεκόρ.

Και μάλιστα την τελευταία δεκαετία!

Αν και οι περισσότεροι κεραυνοί διαρκούν λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου και ταξιδεύουν λίγες δεκάδες χιλιόμετρα, στις 30 Αυγούστου 2012, ταξίδεψε 160 χλμ και διήρκεσε 7,74 δευτερόλεπτα, κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας! Ο κεραυνός αυτός χτύπησε στη Νότια Γαλλία.

Ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα, στις 20 Ιουνίου 2007,  στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, ένας κεραυνός διήνυσε οριζόντια απόσταση 321 χιλιομέτρων ανάμεσα σε σύννεφα, κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ απόστασης.

«Οι κεραυνοί αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, που αφαιρεί πολλές ζωές κάθε χρόνο. Οι βελτιώσεις στην ανίχνευση και επιτήρηση αυτών των ακραίων συμβάντων θα μας βοηθήσουν να αναβαθμίσουμε την δημόσια ασφάλεια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας.

Είναι η πρώτη φορά που οι κεραυνοί περιλαμβάνονται στο επίσημο Αρχείο Ακραίων Καιρικών και Κλιματικών Φαινομένων του WMO, το οποίο καταγράφει διεθνώς τις ακραίες περιπτώσεις θερμότητας, κρύου, ανέμων, βροχοπτώσεων κ.α. Σχετική δημοσίευση για τα παγκόσμια ρεκόρ που σχετίζονται με κεραυνούς έγινε στο «Ενημερωτικό Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Ιστορίας».

«Οι κεραυνοί μπορούν να ταξιδέψουν τεράστιες αποστάσεις από τις μητρικές καταιγίδες τους. Η καλύτερη συμβουλή των ειδικών μας είναι: όταν πέφτουν κεραυνοί, μπείτε σε εσωτερικό χώρο», δήλωσε ο Ράνταλ Σερβένι, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του WMO για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από οκτώ χώρες.