Οι Λειψοί παγκόσμιος προορισμός εκπαίδευσης για το περιβάλλον

Με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Αρχιπέλαγος"

Το νησί των Λειψών συμπεριλαμβάνεται πλέον στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής εκπαίδευσης για το περιβάλλον με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος».

Αυτές τις μέρες συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος μαθημάτων εφαρμοσμένης περιβαλλοντικής προστασίας, με πεδίο εκπαίδευσης το σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος του Δήμου Λειψών.

Σε αυτό τον πρώτο κύκλο μαθημάτων συμμετείχε το Doon School από τη Florida των ΗΠΑ, και το Navarre School από Ινδία . Οι μαθητές που έκαναν ένα μεγάλο ταξίδι για να φτάσουν έως το Αιγαίο και το νησί των Λειψών, μελέτησαν την εξαιρετική βιοποικιλότητα της θαλάσσιας και χερσαίας χλωρίδας και πανίδας αυτού του ιδιαίτερου νησιωτικού συμπλέγματος Έμφαση δόθηκε στη μελέτη της παράκτιας βιοποικιλότητας, στη χαρτογράφηση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας με τη χρήση απλών και εύχρηστων επιστημονικών εργαλείων, στην καταγραφή των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών και της ορνιθοπανίδας κ.α .

Το σύνολο των θεωρητικών μαθημάτων φιλοξενούνται στο Δημοτικό Σχολείο Λειψών, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για αυτό το πρόγραμμα σπουδών. Πρέπει να αναφέρουμε, επισημαίνει, η οργάνωση «Αρχιπέλαγος», "ότι είναι πραγματικά συγκινητική η συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών, στη διαδικασία δημιουργίας του μοναδικού στον κόσμο «Φυσικού Θαλάσσιου Καταφυγίου» - Blue Life Zone. Η κατασκευή του οποίου μόλις ξεκίνησε και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς - ενώ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους του Αρχιπελάγους".

Τα παιδιά πέρα από την απόκτηση εμπειρίας στην έρευνα πεδίου και τα θεωρητικά μαθήματα, με μεγάλο ενθουσιασμό και κέφι συμμετέχουν στις διαδικασίες εγκατάστασης και πιλοτικής λειτουργίας, ενώ παράλληλα απαρτίζουν πλέον μία παγκόσμια ομάδα υποστήριξης του Φυσικού Θαλάσσιου Καταφυγίου.

Την επόμενη εβδομάδα στο νησί των Λειψών θα βρίσκονται μαθητές από τα κολέγια International School of Dusseldorf της Γερμανίας και από τα Jersey College, Hockerill Anglo-European College της Βρετανίας.