Οι τεχνητές λίμνες μπορεί να επιδεινώσουν τις πλημμύρες

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μεγάλες τεχνητές λίμνες μπορούν να ενισχύσουν την ένταση των βροχοπτώσεων και να επηρεάσουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Ομάδα επιστημόνων από τη Χιλή βρήκε ότι οι βροχοπτώσεις σε περιοχές της χώρας με τεράστιες δεξαμενές νερού, σαν λίμνες, ήταν αρκετά υψηλότερες σε παρόμοιες περιοχές χωρίς αυτές τις δεξαμενές.

Προηγούμενη σχετική μελέτη έχει επικεντρωθεί στον αντίκτυπο των φραγμάτων και των τοπικών κλιμάτων.

Έχει αποδειχτεί ότι στάσιμα νερά σε δεξαμενές και λίμνες μπορούν να μεταβάλλουν τις βροχοπτώσεις, αυξάνοντας την ποσότητα του νερού, που εξατμίζεται.

“Όσο μεγαλύτερη μια δεξαμενή, τόσο μεγαλύτερη και η επίδραση”, αναφέρει στο BBC ο δρ. Pablo Garcia-Chevesich από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. “Αν εγκαταστήσεις κάπου μια δεξαμενή νερού, αυτό θα αλλάξει τα πράγματα και θα οδηγήσει στην πλημμύρα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι ο αέρας, που κυκλοφορεί μεταξύ του νερού και της γης, μπορεί να προκαλέσει καταιγίδες και βροχές.

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντικές. Μια μελέτη έδειξε ότι η υπερβολική βροχόπτωση αυξήθηκε κατά 4% κάθε χρόνο μετά την κατασκευή των φραγμάτων.

Σε αυτή τη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τάλκα στη Χιλή εξέτασαν δεδομένα από 50 μετρητές βροχής κοντά σε τεχνητές λίμνες, ειδικά σε ξηρότερα κλίματα.

Άλλοι επιστήμονες τηρούν μια πιο μετριοπαθή άποψη για τη μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί για δημοσίευση στην επιθεώρηση “Hydrology”.

Ο καθηγητής, Faisal Hossain, από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογικών Επιστημών του Τενεσί στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι η μελέτη αυτή ήταν καθαρά παρατηρητική και ότι, ενώ το φαινόμενο των λιμνών επηρέασε τις βροχοπτώσεις, το θέμα είναι κατά πόσο αύξησε ή μείωσε την ποσότητα. Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα του να δοθεί προσοχή στη μελέτη από τους κατασκευαστές φραγμάτων παγκοσμίως.