Λεοπαρδάλεις στην υπηρεσία της θρησκείας

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι τα ζώα απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής ή της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Κι όμως υπάρχει κι ένας άλλος παράγοντας που απειλεί τις λεοπαρδάλεις στην Αφρική.

Πρόκειται για τους οπαδούς της θρησκείας Σέμπε, στη νότια Αφρική. Οι πιστοί, συνηθίζουν να φοράνε ρούχα από δέρμα λεοπάρδαλης στη διάρκεια των λατρευτικών τελετών.

Για την Βαπτιστική Εκκλησία της Ναζαρέτ, γνωστή ως Σέμπε, η ενδυμασία από το δέρμα του περήφανου ζώου, είναι δείγμα τιμής, ομορφιάς και υγείας. Η συγκεκριμένη θρησκεία είναι ένας συνδυασμός χριστιανικής πίστης και θρησκείας των Ζουλού και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες λατρευτικές κοινότητες στη Νότια Αφρική με περίπου πέντε εκατομμύρια πιστούς.

Όσο μεγαλώνει η δύναμη της συγκεκριμένης θρησκείας, εκφράζονται φόβοι από την Παγκόσμια Ένωση για τη Σωτηρία της Φύσης, ότι το συγκεκριμένο ζωικό είδος θα εξαφανιστεί. “Αν επισκεφθεί κανείς τις λατρευτικές αυτές τελετές, θα διαπιστώσει ότι δεν μιλάμει για 90, 100 ή 200 φορεσιές λεοπάρδαλης, αλλά για χιλιάδες από αυτές”, λέει ο Τριστάν Ντίκερσον, μέλος οργάνωσης για την προστασία των ζώων στην περιφέρεια Κβα-Ζουλού Νατάλ.

Τα μέλη της Σέμπε δεν αρκούνται σε συνθετικές γούνες-απομιμήσεις και προτιμούν τις φυσικές. Εκτός από τις λεοπαρδάλεις που σκοτώνουν οι αγρότες της περιοχής, υπολογίζεται ότι 150 ακόμα, πέφτουν θύματα κυνηγών κάθε χρόνο.

Οι αρχιερείς της συγκεκριμένης θρησκείας, προειδοποιούν για κυρώσεις όσους πιστούς φορέσουν συνθετικές γούνες-μαϊμού. Σύμφωνα με τον Τριστάν Ντίκερσον, οι πιστοί δεν θα πάψουν να φορούν φυσικές γούνες, εκτός εαν οι ηγέτες της θρησκείας τους αποφασίσουν ότι κάτι τέτοιο είναι αποδεκτό.