Ελ Πενιόλ: Ο τεράστιος παράξενος μονόλιθος της Κολομβίας

Ηλικίας εκατομμυρίων ετών, βάρους 10.000.000 τόνων, ύψους 200 μέτρων

Ηλικίας εκατομμυρίων ετών, βάρους 10.000.000 τόνων, ύψους 200 μέτρων και με πολύ παράξενο παρελθόν-παρόλα αυτά, άγνωστος στους πολλούς. Ο βράχος του Γκουαταπέ της Κολομβίας, με το προσωνύμιο «Ελ Πενιόλ» είναι ένα φυσικό αξιοθέατο σε μια απομακρυσμένη γωνιά της αμερικανικής χώρας. Έχει ανακηρυχθεί εθνικό μνημείο από την κολομβιανή κυβέρνηση, ενώ οι πολύ παλαιότεροι κάτοικοί του τον περιέβαλλαν με θρησκευτική λατρεία.

Μόλις τη δεκαετία του ’50 στρώθηκαν ξύλινες σανίδες ως σκαλοπάτια για να ανεβαίνει κανείς στην κορυφή του. Η περίεργη, ιδιόχειρη σκάλα με τα 649 σκαλοπάτια που ανεβαίνει ζιγκ-ζαγκ τον τεράστιο βράχο, είναι το σήμα κατατεθέν του Ελ Πενιόλ.

Ακόμα πιο περίεργα όμως είναι τα δύο τεραστίου μεγέθους γράμματα σε μ ια μόνο από τις πλευρές του: “GI”. Εικάζεται πως εικονίζουν τη φιλόδοξη αλλά ανολοκλήρωτη προσπάθεια κάποιου να σημαδέψει το βράχο με το τοπωνύμιο “GUATAPE”, ούτως ώστε το όνομα να είναι ορατό από χιλιόμετρα μακριά-όπως άλλωστε είναι και ο ίδιος ο μονόλιθος.

Μια άλλη εκδοχή είναι περισσότερο ταπεινών κινήτρων: παραδοσιακά τον βράχο τον διεκδικούν δύο κοντινές πόλεις, το Guatape και το El Penol, οπότε οι κάτοικοι του πρώτου αποπειράθηκαν να οικειοποιηθούν το τουριστικό και φυσικό αξιοθέατο, τουλάχιστον ονοματολογικά. Η επιγραφή παραμένει ανολοκλήρωτη μέχρι σήμερα…