Τα αλογάκια της Παναγίας βλέπουν… 3D!

Τα αλογάκια της Παναγίας έχουν τραβήξει την προσοχή των Βρετανών επιστημόνων, κυρίως χάρις στην όρασή τους και στον πολυδιάστατο τρόπο που βλέπουν τα αντικείμενα που βρίσκονται στο πεδίο τους. Παρόλο που δεν βλέπουν χρώματα είναι εξαιρετικά χρήσιμα στην δημιουργία μιας νέας σειράς ρομπότ, υπολογιστών και τρισδιάστατων καινοτομιών.

«Ένα από τα πολύ ωραία πράγματα με τα αλογάκια της Παναγίας είναι ότι μας λένε κατά κάποιο τρόπο τι βλέπουν με τις φυσικές τους αντιδράσεις. Δεν μπορούν να κουνήσουν τα μάτια τους στα κεφάλια τους. Άρα αν δουν κάτι που τα ενδιαφέρει, στρέφουν το κεφάλι τους και το κοιτούν. Και έχουν στιγμιαία αντίδραση. Είναι έντομα κυνηγοί και αν δουν κάτι που μπορούν να το αρπάξουν, θα το φτάσουν και θα προσπαθήσουν να το πιάσουν» τόνισε στο Euronews η Τζένι Ριντ, Καθηγήτρια Οπτικής, στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νιουκάστλ.

Πειράματα που έχουν γίνει ήδη από τη δεκαετία του ’80, έχουν δείξει ότι τα αλογάκια βλέπουν σε τρεις διαστάσεις.

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ θέλει να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά της όρασης των συγκεκριμένων εντόμων και να βρει περισσότερα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε νέους αλγόριθμους τρισδιάστατης αντίληψης των πραγμάτων στους υπολογιστές.

«Κάνουμε πειράματα για να καταλάβουμε τι βλέπουν, τι δεν μπορούν να δουν και βασικά να διαψεύσουμε διάφορες υποθέσεις για τον τρόπο που δουλεύει η τρισδιάστατη όρασή τους. Και καθώς δημιουργούμε σταδιακά νέες υποθέσεις, τις οποίες είτε απορρίπτουμε στη συνέχεια ή βρίσκουμε αποδείξεις και τις υποστηρίζουμε, ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε πολύ κοντά στο να αντιγράψουμε τον αλγόριθμο που χρησιμοποιούν» επισήμανε η Τζένι Ριντ, Καθηγήτρια Οπτικής, στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νιουκάστλ.

Οι επιστήμονες θεωρούν μάλιστα ότι η όραση των εντόμων αυτών είναι απλούστερη από τη δική μας. Η συγκεκριμένη έρευνα δεν στοχεύει να βοηθήσει μόνο στην εξέλιξη τεχνολογικών εφαρμογών αλλά και στην εύρεση νέων θεραπειών που σχετίζονται με προβλήματα της ανθρώπινης όρασης, όπως ο στραβισμός.