Τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα: Η ανθρωπότητα ένα βήμα πριν την αποκάλυψη

Ο πλανήτης βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Για την ακρίβεια, απομένουν μόνο τρία λεπτά πριν το "Doomsday Clock", το οποίο μετρά την πιθανότητα μιας παγκόσμιας καταστροφής, δείξει μεσάνυχτα - με τα μεσάνυχτα να συμβολίζουν την "αποκάλυψη". 

Σύμφωνα με τους ατομικούς επιστήμονες, οι οποίοι καθιέρωσαν το "Ρολόι της αποκάλυψης" το 1947, οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας , η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και τα μέτρια βήματα που έγιναν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη, παρά την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, που έχει δημιουργήσει το Ρολόι της Αποκάλυψης, προειδοποίησε ότι «η πιθανότητα παγκόσμιας καταστροφής παραμένει πολύ αυξημένη» και κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να «αναλάβουν δράση άμεσα για να μειώσουν τους κινδύνους καταστροφής».

Η τελευταία φορά που ο κόσμος βρέθηκε τόσο κοντά στην καταστροφή – τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα- ήταν το 1984 , όταν σταμάτησαν οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, φέτος, ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών όπλων και η ύπαρξη πυρηνικών και ατομικών οπλοστασίων αποτελούν ως "έκτακτες και αναμφισβήτητες απειλές για τη συνέχιση της ύπαρξης της ανθρωπότητας " .

Από τη δημιουργία του το 1947, το Ρολόι της Αποκάλυψης έχει ρυθμιστεί 18 φορές, στα δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1953, όταν οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να κατασκευάσουν βόμβα υδρογόνου, και στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1991, όταν τερματίστηκε ο ψυχρός πόλεμος.