SOS για τους αυτόχθονες πληθυσμούς του Αμαζονίου

Έκκληση προς την ΕΕ να παρέμβει στην κυβέρνηση της Βραζιλίας ώστε η Μπραζίλια να ακυρώσει τα σχέδια για την κατασκευή ενός κολοσσιαίου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αμαζόνιο απηύθυνε ο Ινδιάνος αρχηγός Ραονί.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ραονί, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του '80 για την οικολογική του δράση στο πλάι του καλλιτέχνη Στινγκ, δήλωσε: “Θα ήθελα να σας ζητήσω, εσείς οι Ευρωπαίοι, να απευθυνθείτε για το πρόβλημα αυτό στην βραζιλιάνικη κυβέρνηση, να της περάσετε το μήνυμα να μας σεβαστεί ως αυτόχθονες πληθυσμούς”.

Φορώντας την παραδοσιακή αμφίεσή του με τα κίτρινα φτερά στο κεφάλι και τον διάσημο διακοσμητικό δίσκο στα χείλη του ο Ραονί έφτασε στο κτίριο της ΕΕ στο Στρασβούργο συνοδευόμενος από την οικολόγο ευρωβουλευτή και υποψήφια για την γαλλική προεδρία Εβά Ζολί.

Το φράγμα του Μπέλου Μόντσι, στο οποίο οι εργασίες στα βάθη της Αμαζονίας έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2011, θα αποτελέσει κατά την αποπεράτωσή του το τρίτο μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου, έπειτα από αυτά των Τριών Φαραγγιών στην Κίνα και του Ιταϊπού στη νότια Βραζιλία.

Η κατασκευή κόστους 14,4 δισεκ. δολαρίων έχει αποτελέσει στόχο αντιδράσεων από περιβαλλοντικές ενώσεις, οι οποίες καταγγέλλουν την αλλαγή στον τρόπο ζωής που θα επιβληθεί στους ιθαγενείς πληθυσμούς στις περιοχές της ζώνης.

Οι αρχές της Βραζιλίας “εποφθαλμιούν τη γη μας, θέλουν να μας καταστρέψουν και ανησυχώ πολύ για τον λαό μας”, προσθέτει ο 82χρονος Ραονί, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη.