SOS για την αιθαλομίχλη: Πνίγεται η Ελλάδα

Στο κόκκινο είναι και πάλι φέτος, πριν καλά - καλά μπει ο χειμώνας, οι μετρήσεις της αιθαλομίχλης και οι ειδικοί εκπέμπουν SOS, δίνοντας οδηγίες και συστάσεις και μέτρα προφύλαξης που πρέπει να πάρουν ομάδες του πληθυσμού.

Ενδεικτικές είναι οι μετρήσεις του σταθμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δείχνουν ότι την Δευτέρα κατά μέσο όρο είχαμε 111 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μετρό αέρα σε σωματίδια, με επιτρεπτό όριο τα 50. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση άγγιξε τα 310 μικρογραμμάρια στο διάστημα 22:00-23:00 χθες την νύχτα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Οι αρχές συστήνουν προς τους πολίτες, σύμφωνα και με την ισχύουσα ΚΥΑ, να λάβουν βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης, που περιλαμβάνουν:

- Αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων η βιομάζας και αντικατάσταση με εναλλακτικά καύσιμα και πηγές θέρμανσης.

- Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης, χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

- Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους.

Επιπλέον, προτείνεται ο περιορισμός της σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα μάλιστα για τα άτομα που αισθάνονται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζουν βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Ειδικότερα άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση ή δραστηριότητα και τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ή άλλες χρόνιες παθήσεις που εμφανίζουν κάποια προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους.