Ο μουλλίτης μειώνει τα επίπεδα ρύπανσης

Έρευνες προκειμένου να βρεθούν πιο οικονομικοί τρόποι που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων ρύπανσης ξεκίνησαν οι ειδικοί, με σκοπό να δώσουν άλλον «αέρα» στο περιβάλλον.

Ως γνωστόν οι καταλυτικοί μετατροπείς που μειώνουν τα οξείδια αζώτου και άλλα επικίνδυνα στοιχεία, συμβάλλουν στο να κρατήσουν τον αέρα καθαρό. Το μειονέκτημα σημειώνεται στο γεγονός ότι στηρίζονται σε ακριβά μεταλλεύματα, όπως ο λευκόχρυσος και το παλλάδιο, το οποίο αυξάνει το γενικό κόστος των οχημάτων.

Μια άλλη όμως εναλλακτική η οποία δεν στηρίζεται στα παραπάνω ακριβά υλικά έρχεται να δώσει καλύτερη επίδοση με χαμηλότερο κόστος. Χρησιμοποιώντας μια συνθετική παραλλαγή ενός υλικού, που ονομάζεται μουλλίτης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα ρύπανσης από μηχανές πετρελαίου ήταν μέχρι και 45% χαμηλότερα από εκείνα που χρησιμοποιούσαν τους συμβατικούς καταλύτες λευκόχρυσου. Επιπλέον επισημαίνεται πως παρόλο που ο μουλλίτης είναι ένα ανεπτυγμένο συνθετικό υλικό, είναι πολύ πιο οικονομικός από αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Ανεξάρτητα από τις έρευνες, αναπάντητο παραμένει μέχρι στιγμής εάν τα υλικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις συμβατικές μηχανές βενζίνης, ώστε να παρέχονται καθαρότερες εξατμίσεις από τα συγκεκριμένα οχήματα σε χαμηλότερο κόστος.