Σκηνές αποκάλυψης στην Κίνα: 56 φορές πάνω από τα όρια του ΠΟΥ η μόλυνση

Έσπασε όλα τα ρεκόρ η ατμοσφαιρική μόλυνση στην Κίνα καθώς, την Κυριακή, σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασε κατά 56 φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Κίνας φόρεσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και κλείστηκαν στα σπίτια τους, καθώς ολόκληρες πόλεις τυλίχτηκαν από το χειρότερο... πέπλο αιθαλομίχλης που έχει καταγραφεί ποτέ. Τα επίπεδα του PM2.5 - ένα μικροσκοπικό αερομεταφερόμενο σωματίδιο που συνδέεται με τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις – έφτασαν στα 1,400 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο – ποσοστό 56 φορές μεγαλύτερο από το όριο ασφαλείας του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ συνιστά ανώτατο επιτρεπόμενο όριο μόλις τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σε 24ωρη βάση.Τα μικροσωματίδια ενοχοποιούνται για τους εκατοντάδες χιλιάδες προώρους θανάτους στην Κίνα, όπου τα περιστατικά αιθαλομίχλης είναι συχνά.

Ειδικά, στις επαρχίες Liaoning και Shenyang η αιθαλομίχλη εξαφάνισε″ ολόκληρες πόλεις και εκατοντάδες άνθρωποι πήγαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Η Κίνα αντιμετωπίζει τακτικά οξύτατο πρόβλημα ατμοσφαιρικής μόλυνσης και συχνά το νέφος πνίγει τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που η αιθαλομίχλη έσπασε όλα τα ρεκόρ, τις πρωτες μέρες που οι Κινέζει άρχισαν να καινε κάρβουνα για να ζεστάνουν τα σπίτια τους...