Πράσινοι «θησαυροί» γίνονται… γεωτρήσεις

Στη δημιουργία γεωτρήσεων πετρελαίου, σε 42 εθνικά πάρκα στοχεύουν οι ειδικοί του κέντρου Αμερικανικής προόδου.

Πιο συγκεκριμένα οι διαδικασίες διάτρησης πετρελαίου είναι υπό λειτουργία σε 12 εθνικά πάρκα και αυτός ο αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί στα 42, εάν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων βρουν τον κατάλληλο τρόπο για τη δημιουργία τους.

Το Αμερικανό προοδευτικό κέντρο πρόσφατα επικαλέστηκε πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Πάρκων, εκτιμώντας τις τρέχουσες και μελλοντικές λειτουργίες. Σύμφωνα με την υπηρεσία ενδέχεται να γίνει η πρώτη μελέτη σε 42 εθνικά πάρκα, όπου θα μπορούν να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις πετρελαίου. Μαζί με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Αμερικανικό κέντρο συμπεριλαμβάνει και μια αναφορά σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από τη γεώτρηση.

“Δεν εμπεριέχει μόνο την κατασκευή γεωτρήσεων αλλά και δρόμων, σωληνώσεων και άλλων υποδομών. Τοξικά λήμματα όπως είναι η ναφθαλίνη και η βενζίνη χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά σε διατριβές πετρελαίου, καθώς και σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραγωγή”.

Επιπλέον εκτιμήθηκε πως στη Βόρεια Ντακότα το 2011, υπήρχαν περισσότερες από χίλιες διαρροές πετρελαίου, αποβλήτων και υγρών γεωτρήσεων. Μέρη όπως το Everglades και το Grand Tetons, άλλα και πολλά άλλα πάρκα, που έχουν βαπτιστεί από τους Αμερικάνους ως Εθνικοί «θησαυροί», σύντομα θα μπουν στη διαδικασία να μετατραπούν σε χώρους εξαγωγής ορυκτών καυσίμων.