Αρχαίες σταγόνες βροχής αποκαλύπτουν το παρελθόν της Γης

Τα αποτυπώματα σταγόνων βροχής που διατηρήθηκαν για 2,7 δισ. χρόνια σε ένα βράχο χρησιμοποιούνται για να αποκαλυφθεί το πως ήταν η ατμόσφαιρα στα πρώιμα στάδια της Γης.

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα αποτυπώματα των σταγόνων για να υπολογίσουν πόσο γρήγορα κινούνταν καθώς έπεφταν στο έδαφος.

Αυτό τους επέτρεψε να καθορίσουν την πυκνότητα του αέρα στους αρχαίους χρόνους.

Αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει στον περιορισμό των μοντέλων που προσπαθούν να προσομοιώσουν τις συνθήκες στα αρχαϊκά χρόνια.

Η Γη πριν από 2,7 δισ. χρόνια ήταν πολύ διαφορετική από τον πλανήτη που γνωρίζουμε σήμερα.

Περιστρεφόταν πολύ πιο γρήγορα, η Σελήνη ήταν πιο κοντά και ο Ήλιος ήταν πιο αδύναμος. Επίσης δεν υπήρχαν ζώα και φυτά καθώς ο αέρας δεν επέτρεπε την αναπνοή, σύμφωνα με την έρευνα της NASA.

Πιθανόν υπήρχε αρκετό άζωτο στην ατμόσφαιρα, όπως σήμερα, αλλά καθόλου οξυγόνο”, εξήγησε ο Sanjoy Som από το ερευνητικό κέντρο της NASA. Ο ίδιος είπε ακόμα πως “το οξυγόνο πιθανώς αντικαταστάθηκε από αέρια του θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο”.

“Η μέθοδός μου δεν μπορεί να πει με ακρίβεια ποια αέρια ήταν αλλά θα βοηθήσει όσους ασχολούνται με την ατμοσφαιρική σύνθεση δίνοντάς τους ένα περιορισμό”, δήλωσε στο BBC.

Ο δρ Som είπε στη μεγαλύτερη ετήσια σύνοδο των επιστημόνων για τη Γη ότι “τα αποτυπώματα βροχής” ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Ventersdorp, στη Νότια Αφρική τη δεκαετία του '80.

Αποτελούνται από πολλούς λάκκους στην επιφάνεια ενός βράχου που δημιουργήθηκε από τις στάχτες ενός ηφαιστείου.

 

Σχετικά Tags
NASA