Σπάνιο γιγαντιαίο πάντα δείχνει σημάδια εγκυμοσύνης

Σημάδια εγκυμοσύνης δείχνει το γιγαντιαίο πάντα Μέι Ξιανγκ, που βρίσκεται στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Ουάσινγκτον, σε μία πιθανώς πολύ καλή εξέλιξη για το εν λόγω είδος, που απειλείται με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ζωολογικού κήπου, η Μέι Ξιανγκ φαίνεται να έχει αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης, και η αύξηση αυτή υποδεικνύει ότι είτε είναι πράγματι έγκυος, είτε πρόκειται για ψευδοεγκυμοσύνη, κάτι που θα φανεί σε 30 με 50 μέρες.

Πάντως, ήδη η Μέι Ξιανγκ χτίζει τη φωλιά της, κοιμάται περισσότερο και τρώει λιγότερο, συμπεριφορές που συνδέονται με τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης.

Η Μέι Ξιανγκ υποβλήθηκε σε τεχνητή γονιμοποίηση τον περασμένο Απρίλιο, με σπέρμα από δύο πάντα. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος να εξακριβωθεί αν είναι πράγματι έγκυος είναι να εντοπιστεί το έμβρυο σε υπέρηχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γιγαντιαία πάντα είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση είδη στον κόσμο, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν 1.600 πάντα ελεύθερα στη φύση, στην κεντρική Κίνα, και ακόμα 300 που ζουν σε αιχμαλωσία.