Τι σημαίνει το τραγούδι των αηδονιών

Όσοι έχουν ακούσει αηδόνια να κελαηδούν τη νύχτα, γνωρίζουν τους μαγευτικούς ήχους που βγάζουν αυτά τα μικρόσωμα ωδικά πτηνά.

Τι προσπαθούν όμως άραγε να πουν μέσα από το τραγούδι τους;

Όπως αναφέρει μια ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία, το κελάηδισμα των αηδονιών δεν είναι τίποτε άλλο από ένας… «μονόλογος»-καύχημα για το πόσο καλός πατέρας και σύντροφος θα γίνει.

Οι ερευνητές βρήκαν, ότι τα καλύτερα αρσενικά αηδόνια ταΐζουν τους νεοσσούς πιο συχνά και «διαφημίζουν» τα κατορθώματά τους στις πιθανές τους συντρόφους -οι οποίες εξαρτώνται από αυτούς για την παροχή τροφής- μέσω ενός περίτεχνου, νυχτερινού τραγουδιού.

Κελαηδούν με ένα πιο οργανωμένο τρόπο, μέσω επαναλαμβανόμενων αλληλουχιών και χρησιμοποιούν μια μεγαλύτερη ποικιλία ήχων.

«Εδώ και καιρό, οι ειδικοί υπέθεταν ότι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό –το μέγεθος του ρεπερτορίου ενός πτηνού- μπορεί να είναι σημαντικό για τα θηλυκά, κατά τη διαδικασία της επιλογής του κατάλληλου συντρόφου» ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ConnyBartsch.

«Όμως η έρευνά μας έδειξε, ότι στα αηδόνια, ένα μίγμα ειδικών χαρακτηριστικών στο τραγούδι φαίνεται να είναι πιο σημαντικό για τον καθορισμό των προσπαθειών τους ως πατεράδες» εξήγησε η ίδια.

Στο 80% όλων των ειδών πτηνών, τα αρσενικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των νεοσσών. Τα αηδόνια ταΐζουν τα θηλυκά κατά το στάδιο της επώασης, ενώ παρέχουν τροφή και στα μικρά τους και προστατεύουν τη φωλιά από αρπακτικά.

Επομένως, οι πατρικές δεξιότητες αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για τα θηλυκά σε ό,τι αφορά την επιλογή ενός συντρόφου. Τα θηλυκά αξιολογούν αυτές τις δεξιότητες των αρσενικών, βάσει μερικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων των χρωματισμών στο φτέρωμά τους και τη συμπεριφορά ερωτοτροπίας τους.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται, ότι στα αηδόνια ένα πολύπλοκο νυκτερινό τραγούδι αποτελεί το «κλειδί» στη διαφήμιση των δεξιοτήτων τους ως πατεράδες.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMCEvolutionaryBiology.