Πώς υπολογίζεται η ηλικία ενός αστακού

Για πρώτη φορά επιστήμονες βρήκαν πως να υπολογίσουν τη ζωή ενός αστακού μετρώντας τις γραμμώσεις στα πόδια του όπως ένα δέντρο.

Κανείς δεν ξέρει πόσο μπορούν να ζήσουν οι αστακοί, αλλά κάποιοι υπολογίζουν ότι μπορεί να υπερβούν τα 100 χρόνια.

Γνωρίζοντας όμως- από το να υποθέτουμε απλά- την ηλικία τους καθώς και άλλων οστρακοειδών θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον πληθυσμό τους και να βοηθήσουν στην επικερδή βιομηχανία, όπως είπε ο Ραούφ Κιλάντα, συνεργάτης στην έρευνα του Πανεπιστημίου του New Brunswick.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες υπολόγιζαν την ηλικία ενός αστακού με βάση το μέγεθος και άλλα στοιχεία. Αλλά τώρα είναι γνωστό ότι οι αστακοί και άλλα μαλακόστρακα, όπως καβούρια και γαρίδες, αποκτούν ένα δαχτυλίδι κάθε χρόνο σε απόκρυφα σημεία, σύμφωνα με τον Κιλάντα.

Το να έχεις ηλικιακές πληροφορίες για εμπορικά είδη σίγουρα θα βελτιώσει την αξιολόγηση των αποθεμάτων και θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα”, είπε αφού παρουσίασε τα ευρήματά του την Πέμπτη σε ένα επιστημονικό συνέδριο στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ.

Για την έρευνα αυτή ο Κιλάντα και πέντε άλλοι Καναδοί ερευνητές παρατήρησαν προσεκτικά τους αστακούς, καβούρια και διάφορα είδη γαρίδας.