Ντόχα: 200 για… το κλίμα

Αντιπροσωπείες από 200 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο καταφθάνουν στη Ντόχα του Κατάρ όπου ξεκινήσε η 18η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Καυτή πατάτα στα χέρια των συμμετεχόντων το θέμα- αγκάθι του περιορισμού των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η διάσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου. Στις 4 του ίδιου μήνα αναμένονται στο Κατάρ περισσότεροι από 100 υπουργοί, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στις εργασίες με την ελπίδα να υπάρξει μια απόφαση -και μάλιστα αρκετά βιώσιμη προκειμένου να μην μείνει κενό γράμμα-, ένα νέο βήμα στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες άρχισαν το 1995.

Η νέα αυτή παγκόσμια διάσκεψη γίνεται υπό την τεράστια σκιά που ρίχνει στον πλανήτη το πρόβλημα της υπερθέρμανσης και οι πολυεπίπεδες και αλυσιδωτές συνέπειες του.

“Είναι μια διάσκεψη ουσιαστικής σημασίας” τόνισε ο πρόεδρος της διάσκεψης, υπουργός του Κατάρ Αμπντουλάχ αλ-Ατίγιαχ.

Ανάμεσα στα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν είναι η δεύτερη πράξη του πρωτοκόλλου του Κιότο, με καθαρά συμβολική σημασία, το προσχέδιο των βασικών αρχών μιας συνολικής συμφωνίας μέχρι το 2015 και η παροχή οικονομικής βοήθειας στις πλέον ευάλωτες χώρες.