Φάλαινες ζουν περισσότερο για χάρη των… παιδιών τους

Έρευνα έκανε γνωστό ότι ένα είδος φάλαινας αποκαλούμενο ως «δολοφόνος», έχει τη δυνατότητα να ζει για περισσότερο από 50 χρόνια, από τη στιγμή που θα γευτεί τη μητρότητα. Το συγκεκριμένο είδος φάλαινας που μπορεί να αναπαραχθεί στα 30 του χρόνια, έχει τη ικανότητα μετά τη γέννα να ζει για περισσότερα από 50 έτη. Επιστήμονες από το Εξέτερ επιχείρησαν να μελετήσουν τους λόγους, για τους οποίους η συγκεκριμένη φάλαινα ζει τόσα πολλά χρόνια.

Διαπιστώθηκε πως μόνο στις φάλαινες που γίνονται μητέρες αυξάνεται ο χρόνος ζωής και αυτό διότι πρέπει να φροντίζουν τα μικρά τους έως ότου μεγαλώσουν. Ο επικεφαλής της έρευνας Darren Croft εξήγησε πως η παρατεταμένη ζωή, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της φύσης. Επιπλέον γνωστοποιήθηκε πως μετά τους ανθρώπους, οι "δολοφόνοι" φάλαινες, έχουν την μακροχρόνια περίοδο αναπαραγωγής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα περισσότερα ζώα στο πλανήτη επιβιώνουν μέχρι να ενηλικιωθούν, σε αντίθεση με ένα μικρό αριθμό ζώων, όπως οι χιμπατζήδες και οι ελέφαντες, που επιβιώνουν μόνο με την μητρική φροντίδα.

Τα μωρά των «δολοφόνων» φαλαινών βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό της μητέρα τους και δεν μπορούν ούτε στιγμή να την αποχωριστούν. Λόγω της ιδιαίτερης σχέσης, οι μητέρες έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν πιο εύκολα τα γονίδια τους και να τους βοηθήσουν να μεγαλώσουν και να επιβιώσουν. Οι ερευνητές θεωρούν πως η ικανότητα να ζουν περισσότερο, προκειμένου να προστατεύουν τα μικρά τους, δείχνει το βαθμό εξυπνάδας και σοφίας που διαθέτουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς όταν οι φάλαινες βρίσκονται στα στάδιο αναπαραγωγής απομονώνονται από μόνες τους για να βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας. Μάλιστα όταν οι απόγονοι είναι αγόρια, οι μητέρες γίνονται πιο προστατευτικές και τους προσφέρουν περισσότερα εφόδια, καθώς θεωρούνται οι συνεχιστές της γενιάς τους. Στην έρευνα πήραν μέρος 500 φάλαινες ηλικίας 30 ετών.

Επιπλέον επισημαίνεται πως ο χαμός της μητέρας - φάλαινας, για ένα αρσενικό , μπορεί να προκαλέσει και το θάνατο του ιδίου και αυτό διότι η μητρική παρουσία τους είναι απαραίτητη.