Ένα νέο είδος πίθηκου κάνει την εμφάνιση του στην Αφρική

Για δεύτερη φορά μέσα σε 28 χρόνια, ένα νέο είδος πίθηκου έκανε την εμφάνιση του στο Κονγκό της Αφρικής. Το όνομα αυτού “Cercopithecus lomamiensis” γνωστός και ως “Λεσουλα”.

Πρόκειται για ένα ντροπαλό πίθηκο, του οποίου χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η μακριά του χαίτη. Ζει σε έκταση 10.461 τετρ. χλ στα τροπικά δάση της περιοχής και το διατροφικό του μενού περιλαμβάνει φρούτα και κάποια συγκεκριμένα φυτά. Το νέο είδος πίθηκου οφείλει την ανακάλυψή του, στον John και στην Terese Hart, ερευνητές του πανεπιστημίου του Γέιλ. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η πρώτη επαφή τους με το είδος “Λέσουλα”, ήταν το 2007 στην πόλη Οπάλα, όπου μια θηλυκή ήταν αιχμάλωτη στο σπίτι ενός διευθυντή σχολείου.

Αμέσως μετά την πρώτη επαφή ξεκίνησαν οι έρευνες αναζήτησης και άλλων “αδελφών” του πίθηκου. Σύμφωνα με τους μελετητές, ο “Λεσουλα” σπάνια υιοθετεί την μοναχική ζωή και συνήθως συναντάται σε μικρές ομάδες πιθήκων. Επιπλέον οι ειδικοί εκφράζουν τια ανησυχίες τους για την επιβίωση του, καθώς απειλείται άμεσα από τους λαθροθήρες.