Σπάνιο είδος καβουριού με έγχρωμη όραση

Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν ένα είδος καβουριού που έχει τη ικανότητα να διακρίνει διάφορα χρώματα στο βυθό.

Χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο τα καβούρια αντιδρούν στο φως και ανακάλυψαν ότι δείχνουν ιδιαίτερες αδυναμίες στα χρώματα του μπλε και του βιολετί. Μάλιστα υποθέτουν ότι η όραση τους του βοηθάει στο να ανακαλύπτουν ευκολότερα την τροφή τους.

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε στις Μπαχάμες με επικεφαλής τους Sonke Johnsen και Tamara Frank. Επισημαίνεται πως η πρόσβαση είναι δύσκολη γι’ αυτό και οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στους μικροοργανισμούς του βυθού ήταν ελάχιστες.

Κατεβαίνοντας στα 600 με 1000 μέτρα του βυθού, παρατηρήθηκε ότι μόνο το 20% των ειδών αντιδρούν στις ακτίνες φωτός, ποσοστό μικρό για το σύνολο του. Η ομάδα σημείωνε τα διαφορετικά χρώματα, ώστε να συμπεράνουν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ τους.

Προκειμένου να καταλάβουν πως τα καβούρια αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους με την έλλειψη φωτός, χρησιμοποίησαν ένα βραχίονα, ώστε να συλλέγουν με προσοχή τα καβούρια. Από τα 8 είδη που μελετήθηκαν όλα ήταν ευαίσθητα στο μπλε, ενώ εντοπίστηκα δυο που αντέδρασαν στα βιολετή μήκη κύματος.

“Είναι συναρπαστικό που υπάρχουν μικροοργανισμοί που έχουν την ικανότητα να διακρίνουν τις ακτίνες UV” , ανέφερε ο Sonke Johnsen . Σύμφωνα με τους ειδικούς τα καβούρια που έχουν τη δυνατότητα να κατανοούν δυο χρώματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ξεκαθαριστεί η σχέση τους με το πλαγκτόν και να γίνει γνωστό αν διαθέτουν πράσινη λάμψη.