Επίπεδο ρεκόρ για τα αέρια του θερμοκηπίου

Σήμα κινδύνου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου εκπέμπει η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία που με έκθεση της, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι τα αέρια του θερμοκηπίου σημείωσαν νέο ρεκόρ το 2011.

Συγκεκριμένα, η ετήσια έκθεση του οργανισμού υποστηρίζει ότι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα άγγιξαν τις 391 μονάδες ανά εκατομμύριο τη χρονιά που πέρασε.

Το διοξείδιο του άνθρακα εκτιμάται ότι αποτελεί το 85% της “ακτινοβολιακής έντασης” που οδηγεί στην αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

Άλλα πιθανά αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου όπως το μεθάνιο επίσης ανήλθαν σε πρωτοφανή επίπεδα.

Σύμφωνα με την έκθεση 375 δισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα από το 1750 και περίπου η μισή ποσότητα παραμένει στην ατμόσφαιρα.

Τα επίπεδα μεθανίου χτύπησαν επίσης νέο ρεκόρ, στις 1813 μονάδες ανά εκατομμύριο, περισσότερο από δυόμισι φορές συγκριτικά με τα επίπεδα πριν την βιομηχανοποίηση.

“Έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι οι ωκεανοί γίνονται περισσότερο όξινοι σαν συνέπεια της αύξησης συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα με πιθανές επιπτώσεις στην υποθαλάσσια τροφική αλυσίδα και στους κοραλλιογενείς υφάλους”, είπε ο γγ του οργανισμού, Michel Jarraud.