Απειλεί τις ελληνικές παραλίες η κλιματική αλλαγή

Απειλή για τις ελληνικές παραλίες αλλά, συνεπαγόμενα, και στον τουρισμό της χώρας αποτελεί η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση μελέτης για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στην έκθεση αναλύεται πώς οι κλιματικές μεταβολές μπορούν να επιδράσουν στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Η μελέτη έγινε με τη µέθοδο προσοµοίωσης κλίµατος και αφορά στην ανθρωπογενή παρέμβαση στο κλίμα. Οι προβλέψεις αφορούν τις µελλοντικές περιόδους 2021-2050 και 2071-2100.

Όπως αναφέρεται, η αύξηση των τιμών της θερμοκρασίας θα αλλάξει το τοπίο του ελληνικού τουρισμού, δίδοντας χαρακτηριστικά ανάλογα µε αυτά που επικρατούν σήµερα σε θερµότερες τουριστικές περιοχές του πλανήτη.

Οι προορισμοί που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας είναι η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως τα έσοδα από τον τουρισμό των νησιών αυτών θα μειωθούν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες του αιώνα κατά 12,5 δισ. ευρώ εάν ο τουρισμός δεν προσαρμοστεί στα νέα κλιματολογικά δεδομένα.

Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανοδο της στάθμης της θάλασσας. Όπως αναφέρεται από τα 16.000 χιλιόμετρα ελληνικών ακτών μόνο τα 2.400 χιλιόμετρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχει σαν αποτέλεσμα μέχρι το 2100 να χαθούν οικόπεδα αξίας 44 δισ. ευρώ.