Ραδιενέργεια από τη Φουκουσίμα βρέθηκε στην Καλιφόρνια

Ραδιενέργεια που προέρχεται από τη Φουκουσίμα εντοπίστηκε στις ακτές της Καλιφόρνια, ανακοίνωσε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο "Woods Hole".

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ίχνη του ραδιενεργού ισότοπου καίσιου-134, πουε ίχε ανιχνευτεί μόνο σε δείγματα νερού που είχαν ληφθεί στην Φουκουσίμα, βρέθηκαν και στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, 100 μίλια περίπου δυτικά της Γιουρίκα, στην Καλιφόρνια.

"Τα επίπεδα είναι ανιχνεύσιμα μόνο με εξελιγμένο εξοπλισμό και μπορούμε να διακρίνουμε μικρές ποσότητες ραδιενέργειας" δήλωσε ο χημικός Κεν Μπουεσέλερ.

Το επίπεδο του καισίου-134 που ανιχνεύτηκε είναι μικρότερο από δύο μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο νερού, μια ποσότητα "πολύ πιο κάτω από το μετρήσιμο επίπεδο κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία ή τη θαλάσσια ζωή, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς υγείας" ανέφερε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο.

Το ποσοστό αυτό είναι επίσης πάνω από 1.000 φορές χαμηλότερο από τα επιτρεπτά όρια στα επίπεδα του πόσιμου νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως προστίθεται στην ανακοίνωση του Woods Hole. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ραδιενέργεια η οποία εκλύθηκε κατά το πυρηνικό δυστύχημα του Μαρτίου του 2011 έχουν εντοπιστεί σε αμερικανικά χωρικά ύδατα. Καναδοί επιστήμονες είχαν εντοπίσει παρόμοιες ποσότητες καισίου-134 στα ανοικτά των ακτών του Καναδά τον Φεβρουάριο του 2014.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η ραδιενέργεια από την Φουκουσίμα θα μετακινηθεί από τα καναδικά νερά νότια στις αμερικανικές ακτές με τελική κατεύθυνση δυτικά προς τη Χαβάη.