Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τη βιοποικιλότητα

Μια νέα έρευνα του Proceedings of the National Academy of Science υποστηρίζει ότι οι περίοδοι που η θερμοκρασία της γης έχει ανοδικές τάσεις, συνδέονται άμεσα με την αύξηση της βιοποικιλότητας.

Για την ακρίβεια ο Δρ Πίτερ Μέχιου ο επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου πραγματοποιήθηκε η επίμαχη έρευνα, μελέτησε τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη και ένα εκτεταμένο αρχείο απολιθωμάτων για να εστιάσει στη βιοποικιλότητα θαλάσσιων ασπόνδυλων σε μια περίοδο 540 εκατ. ετών.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι οι αυξήσεις στη βιοποικιλότητα κατά τις περιόδους που υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία στον πλανήτη συνδυάζονται άμεσα και με την εξαφάνιση άλλων ειδών. Επιπλέον ο επικεφαλής της έρευνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, η οποία επιφέρει σημαντική συρρίκνωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες, που υποστήριζαν πως η αυξημένη θερμοκρασία προκαλεί τη μείωση της βιοποικιλότητας.