Τα όστρακα στην Ανταρκτική αλλάζουν φύλο!

Έκπληκτοι έμειναν οι επιστήμονες, καθώς ανακάλυψαν ότι τα όστρακα της Ανταρκτικής αλλάζουν φύλο! Τα όστρακα ονόματι Lissarca miliaris ανακαλύφθηκαν το 1845, ενώ οι μελέτες πάνω στην αναπαραγωγή ξεκίνησαν το 1970. Παρόλα αυτά η ερμαφρόδιτη φύση τους παρέμεινε άγνωστη μέχρι να αναλάβει την περαιτέρω έρευνα η ειδική ομάδα του National Oceanography Centre. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ευνοούνται καλύτερα όταν βρίσκονται σε παγωμένους ωκεανούς. Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Polar biology.

Η αρχική μελέτη αναπαραγωγής εστίασε περισσότερο στα μεγάλα αυγά σύμφωνα με τον τον επικεφαλής και συγγραφέα Adam Reed. Η τελευταία μελέτη έδειξε πως τα θηλυκά εκκολάπτουν τα μικρά τους έως 18 μήνες, ώστε από μικρά αυγά να μετατραπούν σε ολοκληρωμένα όστρακα. Επιπλέον διαπιστώθηκε πως ένα θηλυκό μπορεί να μεγαλώσει περίπου 70 νεογέννητα μέσα στο καβούκι του. Ο Mr Reed και οι συνεργάτες τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται μέσα στα αυγά ήρθαν στη ζωή ως αρσενικά.

«Περιέργως βρήκαμε τεράστιο αριθμό μικρών αυγών για την ακρίβεια αρσενικών που αριθμούταν σε μεγάλο αριθμό» ανέφερε στο BBC ο επικεφαλής της ομάδας. Σύμφωνα με τους μελετητές τα όστρακα αναπαράγονται ως αρσενικά μέχρι το πρώτο στάδιο της ανάπτυξής τους και στη συνέχεια αλλάζουν φύλο, όταν είναι έτοιμα για να αναπαράγουν καινούργια αυγά. Οι μελετητές σημειώνουν πως ο ερμαφροδιτισμός δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο φαινόμενο στην Ανταρκτική και μάλιστα συνδέεται με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν.

Επίσης, ο Mr Reed αναφέρει πως διαπιστώθηκε, ότι όταν τα αρσενικά γίνονται θηλυκά, η μετέπειτα αναπαραγωγή τους διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο». Αυτό διότι τα μεγάλα αυγά που αναπτύσσονται έχουν χαμηλότερη θνησιμότητα από τα μικρά και σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες η ανάπτυξη είναι αργή.