Οι θαλάσσιες βίδρες προστατεύουν το περιβάλλον

Οι θαλάσσιες βίδρες συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

 Οι βίδρες έχουν την ικανότητα να «ελέγχουν» τους αχινούς και έτσι δεν προκύπτουν δυσκολίες στην ανάπτυξη των φυκιών. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εξέτασαν αρχεία 40 χρόνων σχετικά με τις θαλάσσιες βίδρες, από την περιοχή του Βανκούβερ μέχρι τη δυτική Αλάσκα. Διαπιστώθηκε πως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και την ανάπτυξη των φαιοφυκιών. Όταν δεν απειλούνται, οι αχινοί καταβροχθίζουν τεράστιες ποσότητες φαιοφυκιών.

Αντίθετα, όταν κυκλοφορούν θαλάσσιες βίδρες, οι αχινοί κρύβονται σε ρωγμές βράχων και τρέφονται με υπολείμματα θαλάσσιων φυτών. «Μέχρι στιγμής όλα τα κλιματικά μοντέλα και οι προτεινόμενες μέθοδοι για τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα αγνοούν τα ζώα. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, τα ζώα επηρεάζουν το καθένα με διαφορετικό τρόπο τον κλιματικό κύκλο, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Chris Wilmers.