Παγκόσμια Τράπεζα: SOS! Ο πλανήτης ανεβάζει πυρετό

Ο πλανήτης ανεβάζει πυρετό και το σενάριο για το μέλλον μας είναι εξίσου... άρρωστο: πλημμύρες, ξηρασία, άνοδος της στάθμης των ωκεανών. Και το θερμόμετρο θα ανέβει τουλάχιστον 4 βαθμούς παγκοσμίως μέχρι το 2060.

"Ο κόσμος αυτός θα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που ζούμε και είναι δύσκολο να τον περιγράψουμε", προέβλεψε ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ζιμ Γιονγκ Κιμ, παρουσιάζοντας την έκθεση με τίτλο "Turn Down the Heat" στην Ουάσιγκτον. Προέβλεψε μια “αλληλουχία κατακλυσμών” για τις φτωχότερες χώρες ενώ προειδοποίησε πως "δεκαετίες ανάπτυξης" είναι πιθανόν να γίνουν στάχτη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το μελανό σενάριο της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα σημερινά επίπεδα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθιστά ανέφικτη την εκπλήρωση της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους +2 βαθμούς σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, το παγκόσμιο θερμόμετρο μπορεί πραγματικά να ανεβεί κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου "στη διάρκεια του αιώνα και μέχρι το 2060 αν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν επείγουσα δράση.

Το αισιόδοξο μήνυμα της Τράπεζας πάντως, η τραγική προοπτική "μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί". Ενώ τονίζει πως οι ευθύνες του ανθρώπου απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι "άνευ προηγουμένου".

Αυτές οι "επιπτώσεις" δεν είναι ασήμαντες, συμπλήρωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. Γενικά, οι κλιματικές αλλαγές είναι πιθανόν να αποτελέσουν "την μεγαλύτερη απειλή της βιοποικιλότητας", σύμφωνα με την έκθεση που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Έρευνας για της Επιπτώσεις των Κλιματικών Αλλαγών στο Πότσνταμ για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας.