«Ψυχρό» το μέλλον για τους παγετώνες

Ο Ελβετός Samuel Nussbaumer από το (WGMS), που ειδικεύεται στη μελέτη των πάγων στη Ζυρίχη, μελέτησε την ανάπτυξη των παγετώνων σε όλο τον κόσμο και κατέληξε στη συμπέρασμα, πως το μέλλον των παγετώνων μπορεί να θεωρηθεί κρίσιμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστούν.

Όπως είπε σε αντίθεση με την Ανταρκτική, το πρόβλημα των παγετώνων στα Ιμαλάια εμφανίζεται σε μικρότερο βαθμό. Παρόλο που έγιναν λιγότερες μετρήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκε πως ναι μεν υπάρχουν προβλήματα, όμως οι παγετώνες έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ιδιαίτερα στη περιοχή Karakoram, σε τέτοιο βαθμό ώστε υπάρχει μια ισορροπία. Οι κλιματικές αλλαγές όπως είπε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το λιώσιμο των πάγων. Με την αύξηση τη θερμοκρασίας οι πάγοι είναι πιο πιθανόν να λιώσουν.

 Βέβαια, όπως συμπλήρωσε, οι κλιματικές αλλαγές πολλές φορές μπορεί να επηρεάζονται και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι συνέπειες από το λιώσιμο των παγετώνων είναι αρκετές και σημαντικές. Σύμφωνα με τον Samuel Nussbaumer, το πρόβλημα σημειώνεται κυρίως κατά την πτώση τους, διότι συμπαρασύρουν πολλά συντρίμμια με ραγδαία ταχύτητα. Επίσης, η πτώση των παγετώνων μπορεί να συμβάλλει στις κατολισθήσεις τεράστιων όγκων λάσπης σε περίπτωση θυελλών με τον κίνδυνο οι λίμνες να υποχωρήσουν.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια σήραγγα μέσα στα βράχια ώστε να διοχετεύεται το νερό. Οι επιστήμονες στην Ευρώπη έχουν ήδη προχωρήσει στην αντιμετώπιση του, όμως στα Ιμαλάια κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη εφικτό. Όσο για το τι μπορούμε να κάνουμε για να μετριάσουμε το πρόβλημα, ο ίδιος ξεκαθαρίζει, πως θα πρέπει να υπάρξει μια πρόοδος στις έρευνες που σχετίζονται με τους παγετώνες. Ολοκληρώνοντας, ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, μιας και στο μέλλον ίσως εξαφανιστούν οι παγετώνες.