Η κλιματική αλλαγή… θανατική καταδίκη για τους Μάγιας

Η παροιμία λέει ότι αν σηκώσεις μια πέτρα όλο και κάτι θα βρεις... Και οι επιστήμονες σε μια πέτρα ίσως βρήκαν το λόγο για τον οποίο χάθηκε ο κάποτε ακμαίος πολιτισμός των Μάγιας στη Κεντρική Αμερική.

Όπως υποστηρίζουν ειδικοί από το Pennsylvania State University, ένας σταλαγμίτης 2.000 ετών που βρέθηκε στο σπήλαιο Μπελίζ του νοτιοανατολικού Μεξικού έδειξε ότι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας στην περιοχή συμπίπτουν απολύτως με την πολιτική αποσάθρωση και εν τέλει κατάρρευση του πολιτισμού αυτού.

Οι ρίζες του αρχαίου κεντροαμερικανικού πολιτισμού εντοπίζονται περί το 2.600 π.Χ. και ήκμασε για τρεις χιλιετίες αφήνοντας πίσω εκπληκτικά πολιτισμικά μνημεία.

Μέχρι σήμερα παρέμενε ένα μυστήριο το γιατί ξαφνικά, περίπου 1.000 χρόνια πριν ξαφνικά παρατηρείται μαζική εγκατάλειψη ολόκληρων πόλεων. Όμως, ο σταλαγμίτης φαίνεται πως θα δώσει τη λύση με βεβαιότητα: πάνω στο πέτρωμα έχουν καταγραφεί με απόλυτη ακρίβεια οι ακραίες καιρικές μεταβολές οι οποίες πιθανότατα υπέγραψαν την καταδίκη του αρχαιότατου αυτού πολιτισμού.