Πεθαίνουν (για) να σώσουν το δάσος του Αμαζονίου

Τα φώτα και οι κάμερες όλου του κόσμου είναι στραμμένα στη Βραζιλία. Για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου φυσικά. Υπάρχουν όμως και κάποιες ειδήσεις που θα περάσουν στα ψιλά. Παρ΄ ότι είναι πολύ σημαντικές: ένας άνθρωπος δολοφονείται κάθε βδομάδα εξαιτίας της επιθυμίας του να προστατέψει το δάσος του Αμαζονίου. Στη Βραζιλία δολοφονούνται κάθε χρόνο περισσότεροι ακτιβιστές από ότι σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο αθροιστικά.

Από το 2002, ένας άνθρωπος δολοφονείται κάθε μέρα εξαιτίας της δράσης του.

Στον πνεύμονα του πλανήτη, το τροπικό δάσος του Αμαζόνιου, η αποψίλωση είναι καθημερινό φαινόμενο με τρομακτικές συνέπειες για το περιβάλλον και για όλους μας. Ορισμένοι ακτιβιστές παλεύουν για αυτό. Και κάποιοι θέλουν να τους κάνουν να σιωπήσουν. Επίσης, λαθροϋλοτόμοι και άλλοι υφαρπάζουν καθημερινά τις μικρές περιουσίες φτωχών ανθρώπων που τυχαίνει να έχουν μια μικρή έκταση γης στην περιοχή.

Η δύσβατη και απομακρυσμένη τοποθεσία των περιοχών κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον έλεγχο από το κράτος. Ωστόσο πολλοί καταγγέλλουν ότι στην πραγματικότητα το κράτος είναι απρόθυμο να ελέγξει την κατάσταση.

Εκατοντάδες εγκλήματα μένουν κάθε χρόνο ατιμώρητα. Υπολογίζεται πως μόλις το 10% των περιπτώσεων αυτών προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Και μόλις το 1% των δολοφόνων αυτών τιμωρείται.

Όταν θα σβήσουν τα φώτα του Μουντιάλ, ίσως δεν θα έπρεπε να αποστραφούν και όλα τα βλέμματα από τη Βραζιλία.