Υπόγειο τείχος από πάγο υψώνουν στη Φουκουσίμα

Ένας υπόγειο τείχος από πάγο, μήκους 1,5 χμλ κατασκευάζεται γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η διαρκώς αυξανόμενη ποσότητα τοξικών υδάτων στο χώρο.

Η Tokyo Electric Power Co, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, ελπίζει ότι το τείχος αυτό θα εμποδίσει τη μόλυνση των υπογείων υδάτων εμποδίζοντάς τα να ρέουν μέσα στα κτίρια των αντιδραστήρων.

Το πρόβλημα του μολυσμένου από ραδιενέργεια ύδατος, είναι τεράστιο καθώς συνεχίζει να διοχετεύεται νερό σε τρεις αντιδραστήρες για να τους διατηρήσουν ψυχρούς.

Οι πυρήνες των τριών από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού είχαν αρχίσει να λιώνουν μετά το τσουνάμι που έπληξε την εγκατάσταση το Μάρτιο του 2011.

Η κυβέρνηση θα δαπανήσει περίπου 32 δισ. γεν σ' αυτό το χωρίς προηγούμενο σχέδιο, στο πλαίσιο του οποίου 1.550 σωλήνες θα περάσουν βαθιά μέσα στο έδαφος ώστε να κυκλοφορεί μέσω αυτών ψυκτικό υγρό και να παγώνει το γύρω χώμα.

Η Ρυθμιστική Αρχή της πυρηνικής ενέργειας έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως στην Tokyo Electric για να αρχίσει την κατασκευή αφού η εταιρεία Kajima Corp που ανέλαβε το έργο έπεισε τη ρυθμιστική αρχή ότι δεν θα προκληθεί σημαντική καθίζηση στις εγκαταστάσεις.