Η υπερθέρμανση των ωκεανών απειλεί το φυτοπλαγκτόν

Οι θερμότεροι ωκεανοί, στο μέλλον, ενδέχεται να μεταβάλουν σημαντικά τους πληθυσμούς φυτοπλαγκτού, μικροσκοπικών οργανισμών, οι οποίοι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή.

Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν βρήκαν ότι έως τα τέλη του αιώνα που διανύουμε, η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών θα οδηγήσει αυτούς τους θαλάσσιους μικροοργανισμούς πιο κοντά στους πόλους, ενώ είναι πιθανό να συρρικνώσει τους πληθυσμούς τους στα τροπικά νερά. Καθώς το φυτοπλαγκτόν παίζει ρόλο - κλειδί στην τροφική αλυσίδα και στους κύκλους άνθρακα, φωσφόρου και άλλων στοιχείων, ένας δραστικός περιορισμός του θα είχε σοβαρές συνέπειες.

“Στους τροπικούς ωκεανούς, προβλέπουμε μείωση της ποικιλότητας κατά 40%”, λέει ο Μριντούλ Τόμας, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Express. “Εάν οι ωκεανοί συνεχίσουν να θερμαίνονται με τους ρυθμούς που έχουν προβλεφθεί, θα δούμε απότομη μείωση στην ποικιλότητα του φυτοπλαγκτού στα τροπικά ύδατα και στροφή των θερμικών ζωνών αυτών των ειδών στους πόλους, εάν δεν προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή”.