Ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για την αγριότητα της Σάντι;

Τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στον καιρό και ειδικότερα στην πρόκληση ακραίων φαινομένων όπως η καταιγίδα Σάντι που έπληξε την Καραϊβική και τώρα τις ΗΠΑ, συνδέουν αρκετοί επιστήμονες.

Σήμερα, μια φυσική καταστροφή πολλών δισ. δολαρίων, το είδος της οποίας οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση όσο ο πλανήτης θα υπερθερμαίνεται, πλήττει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Οι τυφώνες χρειάζονται ζεστό νερό για να δημιουργηθούν, συνήθως πάνω από 79 βαθμούς Fahrenheit, για να αποκτήσουν ισχύ. Επίσης η υψηλή υγρασία βοηθάει. Τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο η θερμοκρασία των ωκεανών και οι υδρατμοί έχουν ενισχυθεί σε μεγάλο μέρος λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, η οποία αυξάνει την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα και άλλα αέρια του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Τέτοια αέρια λειτουργούν σαν κουβέρτα γύρω από τον πλανήτη, μην επιτρέποντας στη θερμότητα του ήλιου να ισορροπεί στην ατμόσφαιρα της Γης.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ατμοσφαιρική συγκέντρωση τέτοιων αερίων πρέπει να συντηρηθεί κάτω από το επίπεδο των 350 μονάδων ανά εκατομμύριο, ώστε να αποφευχθούν δραματικές και καταιγιστικές κλιματικές αλλαγές. Αυτό το όριο έχει ήδη ξεπεραστεί.

Ωστόσο αρκετοί επιστήμονες παραδέχονται ότι το να συνδέεις μια συγκεκριμένη καταιγίδα με την κλιματική αλλαγή, είναι ακόμα πολύ δύσκολο, και σχεδόν ανούσιο.

“Δεν μπορούμε αποδώσουμε ένα συγκεκριμένο τυφώνα στην υπερθέρμανση του πλανήτη”, σύμφωνα με τον φυσικό και διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου για τη Γη στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Michael Mann.

“Αλλά μπορούμε να δούμε ότι η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των καταιγίδων”, είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι η θερμοκρασία στο Βόρειο Ατλαντικό είναι ικανή να τροφοδοτήσει με ενέργεια τέτοιες καταιγίδες.

Ο μέσος όρος απωλειών από χειμερινές καταιγίδες έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του '80 έγραφε το φυλλάδιο ενώ οι κυκλώνες της περασμένης χρονιάς προκάλεσαν ζημίες ύψους περίπου 25 δισ. δολαρίων.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι σημερινό δημοσίευμα της Huffigton Post, για το πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τέτοια φαινόμενα.

Στην εφημερίδα μιλάει ο Mike Tidwell, διευθυντής του Δικτύου Δράσης για το Κλίμα στην περιοχή του Μέριλαντ, και συγγραφέας του βιβλίου “Το κύμα της καταστροφής”, στο οποίο περιγράφονται οι αυξημένες πιθανότητες ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Όπως λέει τον προηγούμενο μήνα έλαβε ένα φυλλάδιο από την ασφαλιστική του εταιρεία, το οποίο απεικόνιζε ένα τυπικό σπίτι των προαστίων με ένα εκτυφλωτικό φως αστραπής στον ορίζοντα. “Αυτό το φυλλάδιο ήταν εκπληκτικό”, είπε ο Tidwell, μιας και όπως λέει δεν θυμάται να έχει ξαναδεχθεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.

Ο συγγραφέας μάλιστα δίνει και πολιτική διάσταση στο θέμα, λέγοντας ότι τώρα είναι η ώρα να “ξυπνήσουν”. Αναφερόμενος στα debate των δύο υποψήφιων για την προεδρία είπε: “Η ειρωνεία ότι οι δύο υποψήφιοι αποφάσισαν να μην μιλήσουν για την κλιματική αλλαγή και τώρα βλέπουν να τους μιλάει εκείνη”.