Ανακαλύφθηκε νέο είδος σαύρας που κινδυνεύει με εξαφάνιση

Μια νέα ανακάλυψη που δείχνει ότι τα μυστικά της φύσης είναι ανεξάντλητα κι εμείς έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμη έκαναν Αυστραλοί επιστήμονες.

Ένα νέο, άγνωστο μέχρι σήμερα, είδος σαύρας ανακαλύφθηκε έξω από το Περθ, στα δυτικά της χώρας. Το λυπηρό είναι ότι το νεοανακαλυφθέν αυτό είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση. Κι αυτό κυρίως καθώς το είδος αυτό ζει κοντά σε αστικές περιοχές. Η ανάπτυξη του αστικού ιστού καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον όπου ζουν οι σαύρες αυτές.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Zootaxa.

“Η ανακάλυψη του νέου είδους είναι πολύ σπουδαία για την επιστήμη”, δήλωσε ο Δρ. Geoffrey Kay, καθηγητής οικολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

“Η ανακάλυψη ενός είδους, που δεν είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα, κοντά σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας καταδεικνύει πως ακόμα έχουμε να ανακαλύψουμε πάρα πολλά είδη”, τόνισε ο καθηγητής, εκφράζοντας παράλληλα τη θλίψη του για το γεγονός ότι η νέα σαύρα κινδυνεύει να εξαφανιστεί τόσο γρήγορα όσο βρέθηκε.

Το νέο είδος σαύρας, με την επιστημονική ονομασία Ctenotus ora, φτάνει σε μήκος τα έξι εκατοστά. Το χρώμα της είναι λευκό και καφέ.

Η νοτιοδυτική Αυστραλία συγκαταλέγεται στις 25 περιοχές με την πλουσιότερη βιοποικιλότητα παγκοσμίως.