Μυστηριώδη ανθρωπογενή αέρια “τρώνε” το όζον

Τέσσερα νέα, μυστηριώδη αέρια τα οποία βρίσκονται στην ατμόσφαιρα και καταστρέφουν το πολύτιμο στρώμα του όζοντος ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Τα αέρια αυτά ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα και όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες είναι ανθρωπογενή, οφείλονται δηλαδή στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Πρόκειται για τρεις χλωροφθοράνθρακες (CFCs) και έναν υδροχλωροφθοράνθρακα (HCFC), η ακριβής προέλευση των οποίων είναι άγνωστη προς το παρόν, θεωρείται όμως βέβαιο ότι προέρχονται από κάποιες χημικές βιομηχανίες στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience", εκτιμούν ότι μέχρι σήμερα πάνω από 74.000 τόννοι αυτών των τεσσάρων νέων αερίων έχουν απελευθερωθεί.

Δύο από αυτά εμφανίζουν σημαντική τάση συσσώρευσης στην ατμόσφαιρα.

Η ανακάλυψη έγινε, όταν οι ερευνητές σύγκριναν σημερινά δείγματα αέρα με αέρα που είχε παγιδευτεί στους πολικούς πάγους, οι οποίοι αποτελούν ένα ιστορικό αρχείο των μεταβολών στην ατμόσφαιρα. Επίσης έκαναν συγκρίσεις δειγμάτων αέρα μεταξύ 1978 και 2012 στην απομονωμένη Τασμανία, που δεν έχει ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι χλωροφθοράνθρακες, που εφερεύθηκαν στον μεσοπόλεμο και βρήκαν ευρείες πρακτικές εφαρμογές (στα ψυγεία, στα κλιματιστικά, στα σπρέι κ.α.), είναι χημικές αέριες ουσίες που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος πάνω από τις πολικές περιοχές, προκαλώντας ιδίως την "τρύπα" πάνω από την Ανταρκτική, η οποία για πρώτη φορά είχε ανακαλυφθεί το 1985. Οι εκπομπές τους είχαν φθάσει στο ύψος-ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου τόννων ετησίως.