Ονειρούπολη: Ένα φεστιβάλ με… οικολογική συνείδηση

Είναι σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων, με εικόνες βγαλμένες από χριστουγεννιάτικα τοπία και "παραμύθια" στο δήμο Δράμας, όμως αυτή τη φορά αποκτά άλλο ενδιαφέρον: την προστασία του περιβάλλοντος.

Έτσι η "Ονειρούπολη" αποκτά οικολογική συνείδηση.

Ο λόγος για το φεστιβάλ του δήμου Δράμας, που, κάθε χρόνο, για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες και, πλέον, "μελετά" τρόπους για την ενίσχυση των οικολογικών πρακτικών, μέσω του διακρατικού προγράμματος INTERREG4C με τίτλο "ZEN: Zero Emission Noise" (ΖΕΝ: Δράσεις με μηδέν Θόρυβο).

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 και πλέον είναι στην τελική ευθεία υλοποίησής του.

Το έργο στοχεύει στην ανεύρεση τρόπων και μεθόδων μείωσης της επίδρασης εποχιακών εκδηλώσεων και φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε ιστορικές πόλεις και κέντρα.

Σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες, σε ένα φεστιβάλ 40.000 επισκεπτών για μια εβδομάδα, αν αλλαχθούν μόνο τα υλικά συσκευασίας σε πωλητές φαγητού και τροφίμων (πιάτα, πιρούνια, ποτήρια, κ.λπ.), με οικολογικά υλικά συσκευασίας, τότε με την ανακύκλωσή τους εξοικονομείται το 30% της ποσότητας των σκουπιδιών που καταλήγει στις χωματερές.

Η εταιρική σύνθεση του έργου περιλαμβάνει πανεπιστήμια, δήμους, περιφερειακές αρχές, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων και περιφερειακές αναπτυξιακές εταιρείες από την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και το Ηνωμένο Βασίλειο.