Ψάρι πιάνει…πουλιά στον αέρα!

Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις ενός τιγρόψαρου με σπουδαίες αλτικές ικανότητες, το οποίο πηδάει από το νερό για να πιάσει ένα χελιδόνι.

Το περιστρατικό καταγράφηκε σε λίμνη στο Εθνικό Πάρκο Mapungubwe, στη Νότιο Αφρική στο πλαίσιο μελέτης, που δημοσιεύτηκε για λογαριασμό του περιοδικού επιστημονικής ύλης, Nature.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το βίντεο έχει προκαλέσει συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα δεδομένου ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι το σαρκοφάγο τιγρόψαρο Hydrocynus vittatus έχει αυτές τις ικανότητες.

"Το ψάρι πήδηξε και έπιασε το χελιδόνι τόσο γρήγορα που όταν παρακολουθήσαμε το βίντεο μας πήρε λίγο χρόνο για να καταλάβουμε ακριβώς τι είχαμε δει", δήλωσε ο Nico Smit διευθυντής του τμήματος περιβαλλοντικών επιστημών στο πανεπιστήμιο North-West, στη Νότιο Αφρική.

Οι επιστήμονες ανέλαβαν να παρακολουθήσουν τη ζωή και τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου είδους, στη λίμνη η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Μποτσουάνα και τη Ζιμπάμπουε.

Η μελέτη κατέγραψε περί τις 20 επιθέσεις ψαριών Hydrocynus vittatus σε σμήνη χελιδονιών την ημέρα.

Η τακτική, την οποία ακολουθούν τα συγκεκριμένα ψάρια, βασίζεται σε δύο βασικά στοιχεία:

-Παραμονεύουν και καταδιώκουν τα πουλιά στην επιφάνεια του νερού, πηδώντας για να τα πιάσουν.

-Επιτίθενται στο θήραμά τους από βαθειά νερά, όπου και σε αυτή την περίπτωση πηδούν για να τα φτάσουν

Το ψάρη τίγρης δεν αποκλείεται να υιοθέτησε αυτή τη συμπεριφορά με την πάροδο των χρόνων λόγω της έλλειψης τροφής, όπως υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα.