Γιατί έγινε κίτρινος ο ουρανός στο Πεκίνο (φωτογραφίες);

Σφοδρή αμμοθύελλα έπληξε το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Κίνας, μαζί και την πρωτεύουσα

Κίτρινος έγινε ο ουρανός στο Πεκίνο και άλλες περιοχές στη βόρεια Κίνα ενώ η ορατότητα ήταν σχεδόν μηδαμινή καθώς σφοδρή αμμοθύελλα έπληξε μεγάλο τμήμα της χώρας.

Το μετεωρολογικό κέντρο του Πεκίνου εξέδωσε μπλε συναγερμό, προειδοποιώντας για νέο κίνδυνο αμμοθύελλας με σφοδρούς ανέμους να μεταφέρουν άμμο και σκόνη σε όλη την πρωτεύουσα. Πολλοί πεζοί στο κέντρο του Πεκίνου κυκλοφορούσαν σήμερα φορώντας προστατευτικές μάσκες. Η ορατότητα μειώθηκε έως και το ένα χιλιόμετρο σε πολλές περιοχές του Πεκίνου και αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με την εφημερίδα Beijing Times, λόγω της αμμοθύελλας ακυρώθηκαν 15 πτήσεις από το αεροδρόμιο του Πεκίνου ενώ παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις σε περισσότερες από 40.

Από σκόνη και άμμο επλήγη και ο γειτονικός δήμος Τιαντζίν, όπου ο ουρανός σκοτείνιασε και δημιουργήθηκαν προβλήματα στις μεταφορές. «Ο ουρανός έγινε γκρι και μια μυρωδιά σκόνης και άμμου γέμισε το δωμάτιό μου σήμερα το πρωί. Το παιδί μου, που είχε βγει έξω να παίξει, παραπονέθηκε στη συνέχεια ότι δεν ένιωθε καλά», δήλωσε ο Λιου, κάτοικος της Τιαντζίν. Οι αρχές ζήτησαν από τους οδηγούς να μειώσουν ταχύτητα και να χρησιμοποιούν τα φώτα ομίχλης. Σύμφωνα με τον Λου Χουαντζέν από τον μετεωρολογικό σταθμό της Τιαντζίν, η αμμοθύελλα στην περιοχή αναμένεται να διαρκέσει έως το βράδυ της Παρασκευής.

Αμμοθύελλες έπληξαν και τη βόρεια κινεζική επαρχία Χεμπέι και αναμένεται να ταλαιπωρήσουν τους κατοίκους έως την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Τζου Τζιάνγκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, οι αμμοθύελλες ταξίδεψαν από τη Μογγολία.

Η Κίνα έχει ένα σύστημα συναγερμού τεσσάρων βαθμίδων, με κωδικούς χρωμάτων, για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, με τον κόκκινο να είναι ο πιο σοβαρός, ενώ ακολουθούν ο πορτοκαλί, ο κίτρινος και ο μπλε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...