Όταν ο Δράκος του Κομόντο έπαιζε στο James Bond

Σε μια από τις πρώτες σκηνές αδρεναλίνης στο Skyfall

Πριν κάνει το γύρο του κόσμου μέσα από το doodle -το γνωστό λογότυπο- της Google, ο Δράκος του Κομόντο είχε ήδη γίνει γνωστός από τον... ρόλο του στην ταινία James Bond Skyfall.

Το μεγαλόσωμο και περίεργο ερπετό “πρωταγωνιστούσε” σε μια από τις πρώτες σκηνές αδρεναλίνης του Skyfall, με τον Μποντ, Ντάνιελ Κρεγκ, να γλυτώνει την τελευταία στιγμή από τη σφαίρα του αντιπάλου του (και του Χάρου τα δόντια), χάριν σε έναν δράκο του Κομόντο που άρπαξε τον “κακό” από το πόδι!

Ο Raja, Δράκος του Κομόντο, κέρδισε έτσι μια σειρά στο... καστ των περίεργων, εξωτικών και θανατηφόρων ζώων που έχουν αφήσει το στίγμα τους στις ταινίες του υπερκατάσκοπου 007:

  • Τα πιράνχας του You Only Live Twice
  • Τους καρχαρίες του Thunderball
  • Τους αλιγάτορες του Live and Let Die
  • Τους σκορπιούς του Diamonds Are Forever
  • Την ταραντούλα του Dr No

Τι είναι όμως ο Δράκος του Κόμοντο και πόσο απειλεί την ανθρώπινη ζωή

Στην πραγματικότητα οι περιπτώσεις που Δράκοι Κομόντο έχουν επιτεθεί σε ανθρώπους είναι σπάνιες. Οι δε περιπτώσεις που οι επιθέσεις απέβησαν μοιραίες για τους ανθρώπους είναι ακόμη λιγότερες.

Οι δυο γνωστές περιπτώσεις επιθέσεων είναι μια το 2007, οπότε ένας Δράκος Κομόντο επιτέθηκε σε ένα 9χρονο παιδάκι στο Εθνικό Πάρκο Κομόντο και άλλη μια το 2009, που επιτέθηκε σε έναν χωρικό που έπεσε από ένα δέντρο.

Οι Δράκοι Κομόντο κυνηγούν (και τρώνε) μικρόσωμα ζώα όπως φίδια, κατσίκες, γάτες, σκύλους. Το πιο μεγαλόσωμο ζώο που έχει φαγωθεί ποτέ από Δράκο (τουλάχιστον που είναι γνωστό) είναι ένας νεροβούβαλος.

Επίσης, οι Δράκοι είναι κανίβαλοι αφού τρώνε συχνά άλλους Κομόντο.

Ο Δράκος είναι μια μεγάλη σαύρα που κατοικεί στα νησιά γύρω από την Ινδονησία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου, αφού μερικές φορές μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα σε μήκος.

Στο στόμα του δράκου υπάρχουν περίπου 60 μικρά και αιχμηρά δόντια, σχεδιασμένα για να τεμαχίζουν και να σκίζουν σάρκα. Αυτή η σαρκοβόρα σαύρα μπορεί να καταναλώσει ένα γεύμα έως και 80% το βάρος του σώματός του.

Οι Κομόντο έχουν θανατηφόρο σάλιο που περιέχει περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη βακτηριδίων. Επτά από αυτά είναι θανατηφόρα. Ο Δράκος του Κομόντο δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα, έτσι αυτό που κάνει είναι να φτύνει το δηλητηριώδες σάλιο του κατά μήκος 10 μέτρων προς την πιθανή λεία, συνήθως όταν αυτή είναι παγιδευμένη μέσα σε ένα λαγούμι. Όταν το ζώο βγαίνει έξω, θα περπατήσει πάνω από το σάλιο, που σιγά-σιγά θα το αποσυνθέσει, ώσπου να υποκύψει σε εκτεταμένες μολύνσεις. Ο δράκος απλά περιμένει το θάνατο της λείας του αντί να σπαταλά ενέργεια κυνηγώντας την!