Η… φυσική Κιβωτός του Νώε υπάρχει και είναι στην Αφρική

Κάπου μέσα στα αχανή νερά της λίμνης Βικτώρια της Αφρικής (μια λίμνη έκτασης 69.500 τετραγωνικών χλμ) πλέει ένας επίγειος παράδεισος. Άλλοι το αποκαλούν το νησί του Jurassic Park και άλλοι " η φυσική Κιβωτός του Νώε". Το μέρος αυτό είναι το νησάκι Ρουμπόντο (Rubondo), που ανήκει στην Τανζανία.

Το νησί κηρύχθηκε προστατευόμενος εθνικός δρυμός το 1977. Έκτοτε ο Γερμανός ζωολόγος Bernhard Grzimek μετέφερε στο νησάκι πολλά είδη ζώων, κατά ζευγάρια, και τα άφησε να αναπαραχθούν διασώζοντας είδη που πολλοί θεωρούσαν σχεδόν εξαφανισμένα.

Το νησί έχει έκταση 237 τετραγωνικά χλμ. Εκτός από το ολιγάριθμο προσωπικό του, κανένας άλλος άνθρωπος δεν κατοικεί σε αυτό.

Τα νερά της λίμνης που το περιβάλλουν το κάνουν ιδανικό καταφύγιο για την πανίδα. Ελάχιστα ζώα θηρευτές ζουν στο νησί, όσα χρειάζεται το οικοσύστημα για να έρχεται σε ισορροπία.

Οι μόνοι ήχοι που ακούγονται είναι οι κραυγές των ψαραετών.

Στο Ρουμπόντο έχει γίνει το μόνο επιτυχημένο πρόγραμμα επανεισαγωγής χιμπατζήδων στον κόσμο. Ο Grzimek έφερε εδώ μικρούς χιμπατζήδες που ήταν ορφανοί αλλά και μεγαλύτερους χιμπατζήδες που για χρόνια ήταν πειραματόζωα σε επιστημονικά πειράματα.

Στο νησί ζουν ακόμη οι Αφρικανικοί γκρι παπαγάλοι, οι αμφίβιες αντιλόπες Sitatunga (που τα πόδια τους έχουν προσαρμοστεί κατά τρόπο που τους επιτρέπει να κολυμπάνε), σπάνια είδη σαύρας και κορμοράνοι...  

Με πληροφορίες από το BBC