Όταν τα σκουπίδια οδηγούν σε… ολοκαύτωμα: Στάχτη το Βαλπαραΐσο

Γνωστό για τα υπέροχα χρώματα του, το Βαλπαραΐσο της Χιλής είναι ένας από τους γνωστότερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου και ένα μέρος που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τις τελευταίες μέρες, το θέρετρο φλέγεται από μια τεράστια πυρκαγιά, που καίει εδώ και δυο μέρες χωρίς να έχει τεθεί υπό έλεγχο. Η φωτιά απείλησε και κατοικημένες περιοχές.

Η πυρκαγιά στο Βαλπαραΐσο συνέχιζε να μην έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο χθες, δύο ημέρες αφότου ξέσπασε, αν και η ένταση της και τα μέτωπα μειώθηκαν αισθητά, ανέφεραν οι αρχές.

Η πυρκαγιά απανθράκωσε ως χθες 5,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης, ενώ προκάλεσε τον θάνατο, από καρδιακή ανακοπή που οφειλόταν σε αναπνευστικά προβλήματα, μιας 67χρονης γυναίκας. Συνολικά 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 19 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Χιλής.

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο Νότιο Ημισφαίριο, στα τέλη του καλοκαιριού, έχουν μετατρέψει τα σκουπίδια σε "καύσιμα". Η τεράστια συγκέντρωση απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθιστά θανάσιμο τον κίνδυνο των πυρκαγιών.

Παρότι αποτελεί την τουριστική βιτρίνα της Χιλής, στο Βαλπαραΐσο το ποσοστό της φτώχειας ξεπερνά κατά δύο μονάδες τον εθνικό μέσο όρο (14,4%). Ελλείψει διαθέσιμης, προσιτής στέγης, πολλές οικογένειες εγκαθίστανται σε περιοχές υψηλού κινδύνου.